Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Hoeveel rek zit er nog in de tarwemarkt?

29 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe in het Zwarte Zeegebied staat en niet florissant op. Dat zorgt voor een stevige bodem in de markt. Nieuwe cijfers uit Rusland en Oekraïne gaven tarwe nog een extra zetje in de rug. Regen in de tarwegordel die voor later deze week in VS wordt voorspeld zou mogelijk voor een correctie kunnen zorgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 lager op €264,75 per ton. Op de CBoT zat tarwe in lift op de eerste handelsdag van de week het een langweekend. Het julicontract sloot 0,4% hoger op $7.00¼ per bushel. Voor het eerst sinds begin augustus vorig jaar is daarmee de psychologische $7 grens gepasseerd voor het actuele contract. Maïs deed een stapje terug en sloot 0,5% lager op $4.62½ per bushel. Soja liet een grotere daling zien en sloot 1,5% lager op $12.29½ per bushel.

Marktbureau Ikar heeft de opbrengstverwachting wederom naar beneden bijgesteld. Ikar gaat nu uit van een tarweoogst in Rusland van 81,5 miljoen ton en een export van 44 miljoen ton. Een maand geleden rekende het bureau nog op 93 miljoen ton waarvan 52 miljoen geëxporteerd zou worden. Droogte en vorst hebben voor de nodige schade gezorgd aan de Russische wintertarwe.

Ook uit Oekraïne kwam een opbrengstprognose. De bond van de Oekraïense graansector raamt de komende oogst van granen en oliehoudende zaden op 74,6 miljoen ton tegen 76,1 miljoen ton in de vorige voorspelling. Vorig seizoen bedroeg de oogst 82,8 miljoen ton. Als reden voor de verlaging van de oogstprognose noemt bond een kleiner gezaaid areaal, ongunstige prijzen, relatief hoge transportkosten en droogte deze maand in het oosten en zuiden van het land. Naast een vooruitblik op de komende oogst kwamen er ook exportcijfers uit Oekraïne. Het land heeft het lopende seizoen tot en met 27 mei 45,8 miljoen ton graan geëxporteerd. Daarmee loopt de uitvoer voor op vorig seizoen toen de export over dezelfde periode 44,9 miljoen ton bedroeg. In het exportcijfer dit seizoen zit onder meer 17 miljoen ton tarwe, 25,8 miljoen ton maïs en 2,4 miljoen ton gerst.

Zaaien in de VS gaat gestaag door
Het USDA kwam door Memorial Day deze week een dag later dan gebruikelijk met het Crop Progress rapport. Voor tarwe is het rapport iets bullish. Van het areaal wintertarwe krijgt 48% de rating goed of excellent tegen 49% vorige week. De groei loopt voor met 77% in de aar tegen 69% in het vijfjarige gemiddelde. Het zaaien van zomertarwe zit er een heel eind op met 88% van het geplande areaal gezaaid. Het vijfjarige gemiddelde staat op 81% gezaaid voor deze week. Eind deze week wordt er regen voorspeld in het westelijke deel van de tarwegordel. Mocht die neerslag  vallen zou dat de tarweprijzen onder druk kunnen zetten volgens analisten. Helemaal omdat de bovengrens de laatste maanden verlegd is.

Voor maïs en soja is het Crop Progress neutraal tot bearish. Van het geplande areaal maïs zit 83% in de grond. Daarmee lopen de Amerikaanse telers voor op het vijfjarige gemiddelde dat op 82% staat maar achter op vorig seizoen toen 89% deze week al gezaaid was. De groei van de maïs loopt gelijk met het vijfjarige gemiddelde met 58% dat boven staat. Vorig jaar stond 66% boven. Van het areaal soja is 68% gezaaid tegen 63% in het vijfjarige gemiddelde. Vorig jaar was overigens 78% gezaaid. 39% van de soja staat boven tegen 36% in het vijfjarige gemiddelde en 50% vorige seizoen deze week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden