Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmoliekoper ontdekt prijsgat met zonnebloem

17 April 2024 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs is de laatste week sterk gedaald in reactie op berichten over een oplopende productie en dalende importen bij een aantal grootverbruikers. Wat wel enigszins bevreemdt, is dat de palmolieprijs pas nu lijkt te reageren op het toenemende gebruik van goedkopere alternatieven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met name de prijs voor zonnebloemolie is al langere tijd veel langer dan die voor palmolie, wat bij diverse importerende landen leidde tot een gedeeltelijke omschakeling naar het gebruik van zonnebloemolie als alternatief. Toch bleef in de voorbije weken de fysieke prijs van ruwe palmolie stijgen. Medio vorige week bereikte deze prijs een piek, in Rotterdam van ongeveer $1.150 per ton. In een week tijd ging er daarna $100 van de prijs af. Dit is niet het gevolg van een plotse, sterke verandering in gebruik.

De oorzaak lijkt te liggen in het feit dat er de laatste week enkele rapporten zijn verschenen over de verwachte palmolieproductie in Indonesië en Maleisië. Die productie zal naar verwachting sterk stijgen door onder meer betere weersomstandigheden. Daarbij vallen de aanwezige voorraden mee.

Op de achtergrond speelt natuurlijk wel mee dat een grote importeur als India in maart bijna evenveel zonnebloemolie importeerde als palmolie - 445.700 ton versus 485.000 ton, en dat ook andere importeurs goedkopere grondstoffen zoeken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden