defotoberg / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Boterprijzen stijgen weer, ook in het winkelschap

10 April 2024 - Wouter Baan

De grillige botermarkt heeft recent weer de koers naar boven ingezet, waarbij de noteringen genaderd zijn tot het hoogste punt in anderhalf jaar tijd. Een krap aanbod is een van de prijsopdrijvende prijsfactoren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De botermarkt staat al langere tijd in het teken van een krap aanbod, maar dat kon niet voorkomen dat de prijzen een paar weken geleden - na een opleving - wegzakten. Ondertussen stijgen de prijzen weer rond de koers van €6.000 per ton. Zo hoog staan de DCA-weeknoteringen overigens nog niet, maar die lopen wat achter de dagmarkt aan. DCA maakt donderdagmiddag (11 april) de zuivelnoteringen van deze week bekend, inclusief boter. In de Verenigde Staten trekken de boterprijzen ook wat aan.

Lagere boterproductie
De prijsopleving in Noordwest-Europa kent meerdere oorzaken. Zoals gezegd is het boteraanbod vrij krap. Diverse producenten en handelaren maken daar melding van. Dit komt mede doordat foliekaas al langere tijd een betere valorisatie van melk geeft, dan de combinatie boter en magere melkpoeder. Europabreed lag de productie in januari ruim 2% lager dan dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van Eurostat. Het is aannemelijk dat deze trend ook in de maanden daarna heeft doorgezet.

Ook de roomprijzen trekken wat aan. Dit is opvallend, omdat de beschikbaarheid toeneemt door de aantrekkende seizoensmatige melkproductie. Jaar-op-jaar bekeken ligt de productie wel achter op 2023. Zeker ook in een land als Ierland, waar veel boter wordt geproduceerd. De prijsstijging leidt tot veel weerstand bij inkopers, maar op dit moment trekken zij aan het korte eind. Wel is de botermarkt in 2024 dusdanig volatiel dat het sentiment volgende week zomaar anders kan zijn. Hele harde fundamentele oorzaken die een prijsstijging verklaren, ontbreken.

Aldi verhoogt prijzen
De botermarkt is overigens vrij ongemerkt gestegen tot bijna het hoogste punt sinds het najaar van 2022, toen de grondstofmarkten extreem hoog waren opgelopen. De prijsstijging heeft inmiddels dan ook het winkelschap bereikt. Zo heeft Aldi in Duitsland, na een vrij stabiele periode, recent de boterprijzen van de 250 gramverpakkingen van het huismerk Milsani weer met €0,06 verhoogd. Andere supermarktketens zullen vermoedelijk volgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden