Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europa en Amerika niet op een lijn in granenmarkt

28 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De woorden van Zelenski over het belang van militaire steun voor de graanexport ijlen nog na op de granenmarkt. Europese en Amerikaanse handelaren verschillen alleen nog van mening over de gevolgen. Uit de VS komen nieuwe cijfers over de stand van wintertarwe. In Brazilië vordert de oogst van soja gestaag, maar er zijn wel zorgen over de opbrengst.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif kruipt weer richting de €200. Gisteren sloot dat €1,25 lager op €201 per ton. Op de CBoT zat tarwe juist in de lift. Het maartcontract op de beurs in Chicago sloot 1,5% hoger op $5.86 per bushel. Maïs en soja bewogen meer zijwaarts. Maïs noteerde een bescheiden plusje van 0,3% om daarmee te sluiten op $4.08¼ per bushel. Soja leverde 0,4% in en sloot op $11.31¼ per bushel.

Amerikaanse en Europese spelers op de tarwemarkt hebben een tegengestelde blik op de ontwikkelingen in Oekraïne. Op het eerste gezicht lijken handelaren veel gevoeliger voor de ontwikkelingen in Oekraïne dan hun Europese collega's. Zelenski maakte eerder deze week duidelijk dat de graanexport via de Zwarte Zee in gevaar komt als Oekraïne geen militaire steun meer krijgt van de VS. Dat opent mogelijkheden voor Amerikaanse exporteurs. Tarwe blijft immers nodig en kopers die in Oekraïne niet slagen komen mogelijk uit in Amerika.

Vanuit Europees perspectief neemt de hoeveelheid graan dat Oekraïne wil exporteren niet af. De kans is dus groot dat bij het wegvallen van de humanitaire corridor over de Zwarte Zee er meer Oekraïens graan via de EU-routes zal gaan. Dat zou ten koste kunnen gaan van de Europese export. De EU exporteerde het lopende seizoen tot 22 februari overigens 20,5 miljoen ton tarwe. Daarmee loopt de uitvoer 3% achter op vorig seizoen.

Tarwe in de VS staat er goed op
Uit de VS kwamen gisteren nieuwe cijfers over de conditie van wintertarwe in zeven staten. Ten opzichte van de laatste update in januari is in Kansas, Montana, Oklahoma, Zuid-Dakota en Texas de stand van de wintertarwe verbeterd. In Oklahoma staat zelfs 70% van het areaal er goed of excellent op. In Colorado en Nebraska is de conditie van tarwe erop achteruit gegaan.

Ruim aanbod van tarwe tegen scherpe prijzen uit Rusland blijft een plafond in de granenmarkt vormen. Volgens sommige analisten zijn de weerpremies daardoor een heel eind uit de tarweprijzen verdrongen. In Europa heeft de natte herfst en winter voor de nodige problemen gezorgd zoals waarschijnlijk wel bekend. De goede start voor de tarwe in de VS vertaalt zich ook niet automatisch in hoge opbrengsten, zo wordt door enkele bronnen gewaarschuwd. Een late vorstperiode op de zuidelijke prairies is niet ongebruikelijk en kan in de voor deze tijd van het jaar ver ontwikkelde tarwe nog flinke schade veroorzaken.

Vlotte oogst maar tegenvallende opbrengsten
AgRural kwam met een update over soja in Brazilië. Tot 22 februari is 40% van het areaal soja gedorst volgens het marktbureau. Vorig week stond de teller op 32% en vorig jaar deze tijd was 33% geoogst. De totale sojaoogst wordt geraamd op 147,7 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling van AgRural daterend uit januari 150,1 miljoen ton. Doordat de oogst van soja voorloopt op vorig seizoen vordert het zaaien van de volgteelt maïs ook sneller. 73% van de nateelt maïs is gezaaid tegen 56% vorig jaar deze tijd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden