Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zwarte Zeegebied beheerst stemming granenmarkt

27 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het Zwarte Zeegebied zet de toon op de granenmarkt. Rusland sleutelt weer aan de prijs maar weet daarmee niet meer tarwe te exporteren. Zelenski benadrukt dat het veel besproken steunpakket van de VS bittere noodzaak is om de Oekraïense exportroute over de Zwarte Zee open te houden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voo tarwe op de Matif sloot gisteren €3,75 lager op €202,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,7% hoger op $5.77¼ per bushel. Maïs was de grootste stijger op de Amerikaanse beurs en noteerde een plus van 1,8% waarmee maïs sloot op $4.07 per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en liet een kleine stijging van 0,3% zien om uit te komen op $11.36 per bushel.

De prijs voor Russische tarwe stond wederom onderdruk. Ikar noteerde $215 per ton FOB (op het schip geleverd) voor Russische Zwarte Zeetarwe. Dat is een daling van $4 per ton vergeleken met een week eerder. SovEcon schrijft dat Rusland vorige week 1 miljoen ton graan heeft geëxporteerd tegen 1,2 miljoen ton een week eerder. De tarwe-export daalde vorige week met 22% tot 870.000 ton. Ruim aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied blijft een limiet zetten op de markt, stellen verschillende analisten.

Militaire middelen voor humanitaire corridor
Oekraïne heeft tot dusver dit seizoen 28,6 miljoen ton graan uitgevoerd. Vorig seizoen stond de teller deze periode 31,8 miljoen ton. In de exportcijfers dit seizoen zit onder meer 11,3 miljoen ton tarwe, 15,4 miljoen ton maïs en 1,6 miljoen ton gerst. Voor de graanexport over de humanitaire corridor is Oekraïne afhankelijk van militaire steun uit de VS. Dat vertelde de Oekraïense president Zelenski tijdens een interview bij CNN. Zelenski waarschuwde dat de graanexport van Oekraïne in het geding komt als het door Biden voorgestelde steunpakket van $60 miljard niet door het Amerikaanse congres komt. "Ik denk dat de route gesloten zal worden omdat het verdedigen ervan afhangt van onder andere munitie, luchtverdediging en enkele andere systemen", aldus Zelenski.

China is aan het shoppen
Maïs veerde na dagen van daling op gisteren. De technische indicatoren wezen in de richting van een nieuwe rally. Toch verwachten specialisten niet dat de rally echt door zal zetten. De markt zit op een niveau waar de handel zich comfortabel bij voelt. Nieuws voor een echte bullmarkt ontbreekt.

Enigszins opvallend nieuws voor de maïsmarkt kwam voor de verandering eens niet uit Amerika maar uit Oekraïne. Enkele bronnen melden dat China acht tot tien scheepsladingen maïs in Oekraïne heeft gekocht. Prijzen zijn niet bekendgemaakt, maar er wordt gesproken over circa $40 per ton FOB onder dat wat Chinese kopers vorige week in de VS betaalde voor maïs. De Oekraïense maïs zou in mei geleverd moeten worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden