Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt kijkt weer meer naar boven

2 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Met de neerwaartse trend van de afgelopen zeven dagen werd gisteren gebroken op de Matif. Onderliggend is er overigens niet veel veranderd. Handelaren en speculanten durven nu weer in te stappen op deze niveaus. Het lopende groeiseizoen kent de nodige uitdagingen. Sommige transacties passen niet helemaal in dat patroon.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 hoger op €212,50 per ton. Op de CBoT liet tarwe eveneens een plusje zien en sloot 1% hoger op $6.0½ per bushel. Maïs bewoog meer zijwaarts en leverde 0,2% in om daarmee uit te komen op $4.47¼ per bushel. Soja sloot dieper in het rood. Het maartcontract soja zakte met 1,6% naar $12.03¼ per bushel.

De Matif heeft de bodem in de markt gevonden, voorlopig althans. De zorgen over een zwakke vraag naar Europese tarwe op de wereldmarkt en de stevige concurrentie van aanbieders zijn niet weg, maar de Matif zakt naar een niveau waarop spelers weer in durven te stappen. Voor het verloop van de herfst en winter tot nu toe is relatief weinig aandacht op de granenmarkt. Nu is het natuurlijk nog te vroeg om betrouwbare uitspraken te doen over oogstverwachtingen, maar we kunnen wel vaststellen dat de wintergranen niet onder ideale omstandigheden uit de winter komen. Dat is deze week nog eens bevestigd in de Geoglam Crop Monitor. Grote delen van Europa zijn geel ingekleurd (zie hieronder).

In het noorden van Europa is het de natte nattigheid die voor problemen zorgt, terwijl telers rond de Middellandse Zee maar wat blij zouden zijn met regen na een droge winter. In Frankrijk de grootste tarweproducent van de EU komt de wintertarwe overigens wel redelijk tot gewoon goed door de winter tot nu toe. In het zuiden van Rusland zijn er zorgen over uitwinteren. Volgens het Russische ministerie van Landbouw staat echter 96% van het wintertarwe-areaal er redelijk tot goed op.

Belangstelling uit onverwachte hoek
In Zuid-Amerika is het de droogte in Brazilië dat voor bezorgdheid onder analisten blijft zorgen. De Braziliaanse soja blijft desondanks scherp geprijsd. Dat trekt nu ook de aandacht van kopers uit de VS, melden verschillende bronnen. Het is redelijk uitzonderlijk dat Noord-Amerikaanse kopers zich in Brazilië begeven en al helemaal niet in deze tijd van het jaar. Volgens de bronnen zou het gaan om een order van drie scheepsvrachten soja door het kippenbedrijf Perdue Farms. Het is voor de eerste keer sinds 2019 dat er dat er vanuit de VS in januari of februari soja uit Brazilië wordt geïmporteerd. De vorige keren waren in 2004 en 2009.

Sommige analisten zien in deze order een teken dat het mee zou kunnen vallen met de droogteschade in de soja in Brazilië. Onder de verschillende organisaties die oogstprognoses maken liepen de schattingen van de Braziliaanse oogst nogal uiteen. De een zit met een raming ruim onder de 150 miljoen ton, terwijl een ander nog vasthoudt aan een opbrengst boven de 160 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden