Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Sojaolie goedkoper door hogere productie in VS

15 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Sojaolie is in de maanden sinds eind juli gestaag in prijs gedaald op de beurs in Chicago. Voornaamste reden is de steeds hogere prognose voor de nieuwe oogst. Het laatste WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) liet de prijs op de termijnmarkt nog verder omlaag gaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Verenigde Staten wordt soja-olie steeds meer gebruikt voor biodiesel. Telers in het land reageren op de toenemende vraag met een uitbreiding van de teelt, hiertoe gestimuleerd door de overheid. In het middenwesten van het land verrijzen daarom ook steeds meer fabrieken voor het persen van de sojabonen.

Op de Chinese Dalian Commodities Exchange was de beweging anders, maar daar dalen de prijzen ook weer. In China lijkt wel minder aanleiding voor dalende noteringen, want de Chinese overheid wil de teelt van oliehoudende gewassen, waaronder soja, stimuleren. De oogstprognoses voor dit jaar zijn evenwel minder gunstig in China. De noteringen voor eetbare olie bewegen evenwel ook mee met de gewone olieprijzen.

Los van de gewone marktontwikkelingen wordt soja-olie een steeds belangrijker onderdeel is de verwaardingsketen van soja. Volgens Amerikaans onderzoek vertegenwoordigde sojameel in de periode 2011-2020 gemiddeld 65% van de totale waarde van soja, en olie 35%. Sinds 2021 is die verhouding gewijzigd naar 55% waarde sojameel en 45% waarde sojaolie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden