Shutterstock

Analyse grondstoffen

Prijsstijging cacao moet eindproduct nog bereiken

3 Januari 2024 - Jesse Torringa

De cacaomarkt heeft in 2023 een ongekende stijging in waarde doorgemaakt en zoals dat nu is, wordt dat de komende maanden niet anders. Ook is de impact van de gestegen prijzen nog niet volledig doorberekend en hebben producten met cacao nog niet hun maximale prijs bereikt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De waarde van cacao is het afgelopen jaar hard gestegen door toenemende zorgen over de schaarste van de grondstof. De grote producerende landen Ivoorkust en Ghana, die goed zijn voor meer dan de helft van de wereldproductie aan cacao, hebben net als een seizoen eerder te maken met tegenvallende opbrengsten. Pas wanneer de volgende oogst een stuk beter is en het aanbod wordt vergroot, kan er een kentering komen op de cacaomarkt, zo geven diverse analisten aan. Op de cacao-notering ICE staat de grondstof ook niet voor niets met $4.268 per ton op het hoogste punt in 46 jaar tijd. Dat is overigens wel iets lager dan de piek van $4.500 per ton. Precies één jaar geleden noteerde cacao nog rond de $2.500 per ton.

De laatste berichtgeving over de voortgang van de cacao-oogst in Ivoorkust ondersteunen de hoge cacaoprijzen op de ICE. Zo is er tussen 1 oktober en 31 december circa 825.000 ton cacao naar de havens in Ivoorkust gebracht voor export door de grootste cacaoproducent ter wereld. Dat is 34% minder dan een jaar geleden.

De grootste impact van de gestegen cacaoprijzen is nog niet volledig terug te zien in de producten met cacao, zo stelt persbureau Bloomberg in een artikel. Grote bedrijven zoals Nestlé en de groothandels kopen cacao ruim van tevoren in waardoor de sterk gestegen cacaoprijs van de afgelopen maanden nog niet is doorberekend. Kleinere bedrijven en consumenten merken de gestegen kosten pas later wanneer deze wel zijn doorberekend. Daar komt bij dat de prijs van suiker ook sterk gestegen is en deze grondstof vaak hand in hand gaat met producten waar ook cacao in wordt verwerkt. 

Naar verwachting kan er pas een kentering plaatsvinden wanneer het aanbod wordt verhoogd of de vraag sterk afneemt. Dat ziet er de komende maanden nog niet naar uit, waardoor de hoge prijzen standhouden. Ook moet de nieuwe oogst, die pas eind 2024 plaatsvindt, een dermate groot volume hebben om de zorgen over de beschikbaarheid te laten afnemen. Daar valt nu nog weinig over te zeggen omdat het weer van grote invloed is, net zoals afgelopen seizoenen het geval was. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden