Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europa toon weinig initiatief op graanmarkt

29 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De onrust in het Zwarte Zeegebied heeft opmerkelijk genoeg de Amerikaanse graanhandelaren meer in zijn greep dan de Europese. Egypte doet ondertussen nog een verwoede poging om tarwe tegen lagere prijs in handen te krijgen. In Australië zit de graanoogst er zo goed als op en dat is veel vroeger dan anders. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 hoger op €221,75 per ton. Op de CBoT steeg tarwe nog wat harder en steeg met 1,4% naar $6.31½ per bushel. Maïs en soja deden een stapje terug in Chicago. Maïs sloot 0,5% lager op $4.74¼ per bushel en soja leverde 0,9% in om daarmee uit te komen op $13.05¼ per bushel.

Russische zeemijn 
Het incident gisteren waarbij een bulkcarrier op een Russische zeemijn in de Zwarte Zee is gevaren, maakte op de Amerikaanse markt meer indruk dan op de Europese. De veiligheid op de humanitaire corridors (zoals Oekraïne de nieuwe routes noemt sinds het stoppen van de Zwarte Zee graandeal) is in het geding. Analisten verschillen van mening over de gevolgen voor de beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zee gebied. Oekraïne leunt immers al zwaar op de graanexport over land en via de Donau. Rustig lijkt het overigens niet te worden in Oekraïne. Verschillende bronnen melden dat Rusland vanochtend een grootschalige luchtaanval op verschillende steden in Oekraïne heeft uitgevoerd.

Tender geannuleerd 
Egypte heeft gisteren een tender voor tarwe geannuleerd. Prijzen waren te hoog volgens staatsinkoper Gasc. Het openzetten van een tender en die vervolgens annuleren als de prijzen ze niet zinnen, wordt vaker gedaan door Gasc. Het wordt door analisten een tactiek genoemd die bedoeld is om de prijzen omlaag te krijgen. Of dat deze keer lukt, valt te bezien. Een prijs van €220 per ton is de laatste maanden een redelijk vast bodem gebleken op de Matif. Uitstapjes daar onder waren van zeer korte duur.

Vroege oogst in Australië
In Australië werkt het weer evengoed niet mee voor graantelers Het groeiseizoen verliep warm en droog tot donderbuien eind november roet in het eten gooiden. De regen laat in het seizoen heeft vooral in koolzaad en linzen voor schade gezorgd, maar ook de kwaliteit van tarwe is er niet beter op geworden. De voortgang van de graanoogst gaat met gezwinde spoed. Lokale bronnen melden dat in de provincie Zuid-Australië de graanoogst er zo goed als opzit. Het komt niet vaak voor dat telers voor de kerst klaar zijn met dorsen. De opbrengsten liggen rond of net iets boven het meerjarige gemiddelde, volgens verschillende berichten. Het USDA ging in de laatste voorspelling uit van een gemiddelde tarweopbrengst van twee ton per hectare in Australië. Dat is een derde minder dan vorige seizoen toen een recordoogst werd binnen gehaald.

Bron: USDA

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden