Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanmarkt heeft veel weg van een tombola

12 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Emoties vieren hoogtij op de graanmarkt. Dat er geen nieuwe orders uit China zijn voor de Amerikaanse exporteurs deed de stemming op de CBoT omslaan. Handelaren op de Matif kiezen hun eigen weg, zo lijkt het. Zuid-Amerika blijft de aandacht trekken voor de ontwikkelingen in maïs en soja.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif is gisteren geëxpireerd op €224 per ton. Het maartcontract sloot €2 lager op €228,25 per ton. Op de CBoT sloot het decembercontract tarwe 3,9% lager op $5.91¼ per bushel. Het maartcontract noteerde 3,5% lager op $6.09½ per bushel. Maïs bewoog meer zijwaarts en het maartcontract sloot 0,8% lager op $4.81½ per bushel. Soja zat in de lift afgelopen handelssessie en pluste 2,5% naar $13.36 per bushel.

Een flinke correctie op de tarwekoers in Chicago afgelopen handelssessie komt voor analisten niet helemaal als een verrassing. Een serie orders uit China vorige week van in totaal meer dan 1,1 miljoen ton stuwde de koers vorige week naar het hoogste punt in vier maanden en maakte de Amerikaanse tarwe relatief duur ten opzichte van aanbod uit andere delen van de wereld. Het uitblijven van nieuwe orders uit China gisteren was een teken voor handelaren en speculanten om even een stapje terug te doen. De weekexport in de VS was met 282.000 overigens netjes in lijn met de verwachtingen van de handel.

In Europa worden spelers op de tarwemarkt niet warm of koud van de ontwikkelingen in Amerika. Sterker nog, de goede graanoogst in Oekraïne die het Oekraïense ministerie van Landbouw gisteren bekendemaakte, temperde de verwachtingen. Tenders uit Tunesië, Algerije en in iets minder mate Bangladesh zouden de Matif wat meer richting kunnen geven volgens sommige analisten. Vorige week bleken de EU- exporteurs nog te duur ten opzichte van Oekraïne en Rusland in twee Egyptische tenders.

Nieuwe wind
In maïs en soja wordt door analisten vooral naar Zuid-Amerika gekeken. De uitwerking die dat heeft op de markt is moeilijk met elkaar te rijmen. Argentinië heeft afgelopen weekend regen gehad, wat als gunstig voor soja wordt bestempeld, maar het is vooral de inauguratie van Javier Milei die het nieuws haalt. Experts verwachten niet dat Milei snijdt in de exportheffingen voor agrarische producten, maar men is vooral nieuwsgierig naar wat de koers van de peso gaat doen als Milei zijn economische plannen ontvouwt.

In Brazilië blijft het tobben voor sojatelers. In het uiterste westen en in de zuidelijke delen van het land zijn buien gevallen maar in het centrale deel waar de meeste soja vandaan komt, is het droog gebleven afgelopen weekend. Juist in Mato Grosso zitten telers om regen te springen. In het zuiden van Brazilië zorgt de neerslag juist voor problemen. Berichten over directe waterschade door verzopen percelen komen niet of nauwelijks voorbij. Door de lange natte periode is de ziektedruk in soja hoog. Een bron meldt dat er op verschillende percelen in het zuiden Aziatische roest in de soja wordt gevonden.

Het tekort of juist het overschot aan neerslag in Brazilië geeft volgens verschillende analisten de sojamarkt steun. Opmerkelijk is dat maïs daar eigenlijk niets van meekrijgt. De eerste teelt maïs kampt immers met dezelfde problemen aan de start van het seizoen. De meeste maïs in Brazilië wordt echter geteeld als volgteelt na soja. Vertragingen in soja hebben direct gevolg voor de opbrengstpotentie van die maïs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden