Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Zwakke dollar duwt koffie en suiker omhoog

8 December 2023 - Max van der Heijden

Sojahandelaren kijken uit naar de regeerperiode van de nieuw gekozen rechtse president Javier Milei in Argentinië. Een zwakke munt duwt de prijzen van koffie en suiker omhoog. Ook verschijnt vandaag het nieuwe WASDE-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is donderdag gedaald, op de CBoT staat de koers in de lift. De markt kijkt vandaag uit naar de publicatie van het maandelijkse Wasde-rapport, waarin het Amerikaanse ministerie van Landbouw met de laatste data en ramingen komt van de markt. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is donderdag hoger gesloten. Dit na een verkoopronde en de verwachting dat de Argentijnse valuta flink in waarde daalt, zodra de nieuwe president Milei maandag wordt ingezworen. 

Suiker
De suikerprijzen op de ICE zijn donderdag gestegen. Een zwakke dollar zorgde voor 'short covering' na een sterke koersdaling woensdag veroorzaakt door een verwachte grotere oogst.

Koffiebonen
De koffieprijzen zaten donderdag in de lift. Net als bij suiker was er ook bij koffie sprake van 'short covering' veroorzaakt door een zwakke dollar.

Palmolie
De palmoliekoers is donderdag lager gesloten. Zwakke plantaardige en ruwe olie zorgden voor goedkopere palmolie, maar een zwakkere ringgit beperkte het verlies.

Aardgas
De TTF gasprijs is donderdag gestegen. Oorzaak is de groeiende vraag naar gas en Europese gasvoorraden die vaker worden aangeboord. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is donderdag wederom gedaald. Ruime Amerikaanse benzinevoorraden en onzekerheden over de Chinese economie zijn enkele factoren die de olieprijs laag houden, ondanks pogingen van OPEC-landen.

Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg donderdag. De euro herstelde zich door een zwakke dollar, maar opende de dag zwakker door een onverwachte daling van de Duitse industriële productie in oktober.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden