Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe komt goed uit de startblokken in de VS

21 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een beperkte vraag naar tarwe op de wereldmarkt drukt op de tarwemarkt. Amerikaanse exportcijfers mochten dan wel keurig in lijn zijn met de verwachtingen van de handel, maar dat deed de stemming niet omslaan. Maïs en soja zoeken voorzichtig de ruimte naar boven. Ontwikkelingen in Brazilië spelen daarbij een niet te onderschatten rol volgens verschillende analisten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 lager op €224,25 per ton. Op de CBoT leverde tarwe eveneens wat in. Het decembercontract tarwe in Chicago daalde met 1,3% naar $5.43½ per bushel. Maïs bewoog maar zijwaarts en noteerde afgelopen handelssessie uiteindelijk een bescheiden plusje van 0,5% om te sluiten op $4.69½ per bushel. Soja zat duidelijk in de lift en sloot 2% hoger op $13.67¼ per bushel.

Tarwe was afgelopen handelssessie de zwakke broeder in het granencomplex. Volgens verschillende analisten komt dat vooral door een wat tegenvallende vraag op de wereldmarkt. De tarwe-export uit de VS is met 13 miljoen bushel overigens keurig in lijn met de verwachting van de handel. Een export op dit niveau is overigens ook nodig om in de pas te blijven met de uitvoerverwachting van het USDA.

De Russische graanexport heeft een stapje terug gedaan. SovEcon schrijft dat Rusland vorige week 810.000 ton graan heeft geëxporteerd. Dat is een daling van 9% vergeleken met een week eerder. Tarwe is met 750.000 ton veruit het grootste product in de Russische exportcijfers. De prijs van de Russische tarwe blijft stabiel. Ikar noteerde $230 FOB (op het schip geleverd) voor Russische tarwe.

Tarwe zit er bijna in
In de VS is 95% van het geplande areaal wintertarwe gezaaid, zo heeft het USDA in het wekelijkse Crop Progress-rapport bekendgemaakt. Vorig jaar was dat in deze week 98% en het vijfjarige gemiddelde staat op 96%. De groei van de wintertarwe loopt wel voor. Dit seizoen staat 87% boven, tegen 86% vorige jaar en 85% in het vijfjarige gemiddelde. De conditie van de wintertarwe is deze week verbeterd. 48% van het areaal krijgt deze week de rating goed of excellent, tegen 47% vorige week. Vorig jaar deze week stond 32% van de tarwe er goed of excellent op.

Maïs is voor 93% binnen in de VS. Daarmee lopen de Amerikaanse boeren voor op het vijfjarige gemiddelde dat op 91% staat maar achter op vorig seizoen toen deze week de maïsoogst voor 96% was afgerond. De oogst van soja is dusdanig ver dat die niet meer zijn opgenomen in het Crop Progress-rapport van deze week.

Koning katoen
In maïs en soja geeft Brazilië sjeu aan de markt. Het Braziliaanse AgRural schat dat 80% van de eerste teelt maïs gezaaid is in het land. Het grootste deel van de Braziliaanse maïs wordt echter gezaaid als volgteelt na soja. Van het geplande areaal soja zit 68% in de grond. Vorige week stond de teller op 61% maar vorig jaar deze week was al 80% van de soja gezaaid. Het weer lijkt wel wat te verbeteren voor de Braziliaanse boeren. In het zuiden waar het extreem nat is, trekken de buien weg volgens de weervoorspellers en meer naar het noorden waar droogte een probleem is, wordt regen voorzien. Desondanks wordt het aan de late kant om nog soja te zaaien en daarna ook nog een goed gewas maïs te telen volgens verschillende experts. Sommige sojapercelen die wel op tijd gezaaid zijn kwamen niet aan de gang en moeten waarschijnlijk overgezaaid worden. Volgens sommige bronnen zouden boeren in de provincie Mato Grosso weleens kunnen kiezen voor katoen op plaatsen waar soja niet is opgekomen. De vereniging voor katoentelers AMPA verwacht dat het katoenareaal met 8% groeit naar circa 1,3 miljoen hectare. Een andere optie die vaak voorbij komt, is dat telers een mislukt sojagewas eruit rijden en kiezen voor maïs. Het systeem van twee teelten in een seizoen wordt dan losgelaten.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox