Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Langdurige regen in Europa wordt zorgelijk

17 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Op de termijnmarkten stonden de koeren afgelopen handelssessie onder druk. Dat strookt niet helemaal met de laatste ontwikkelingen in Europa, waar de wateroverlast voor problemen zorgt. Uit Australië komen wat dat betreft meer bemoedigende berichten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 lager op €232,25 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 1,2% in en sloot op $5.53½ per bushel. Soja zat nog iets meer in de mineur en sloot 1,8% in de min op $13.60¼ per bushel. Maïs boekte afgelopen handelssessie een bescheiden plusje van 0,9% en kwam daarmee uit op $4.74¾ per bushel.

Overstromingen en veel regen krijgen vat op de te verwachte graanoogst in Frankrijk voor 2024. Daarvoor waarschuwt Benoît Piétrement, directeur van FranceAgriMer tijdens een virtuele persconferentie. "Het water wil maar niet weg en zaaien is niet mogelijk, niet direct in elk geval. Het duurt nog zeker weken voor de grond opdroogt en de wintergewassen hebben het moeilijk. We zijn zeer bezorgd." Volgens Piétrement moet de schade nog goed in kaart gebracht worden. Volgens Meteo France is er in 26 opeenvolgende dagen nooit eerder zoveel regen gevallen, met een gemiddelde van 215 millimeter in de periode van 18 oktober tot 12 november.

De wateroverlast blijft overigens niet beperkt tot Frankrijk. Ook in België is het raak en zijn er overstromingen. In Nederland en Duitsland is van grootschalige overstromingen gelukkig geen sprake. Dat wil alleen niet zeggen dat er geen problemen zijn. Boeren krijgen amper de kans om de latere gewassen als aardappelen en bieten te rooien, laat staan dat het overal lukt waar wintertarwe gepland was deze in de grond te krijgen. Waar wel gezaaid is, zijn verzopen plekken eerder regel dan uitzondering.

Kleinere oogst
Telers in Rusland hebben de afgelopen maanden 140,6 miljoen ton graan geoogst, zo schrijft het Russische persbureau Interfax op basis van gegevens van Rosstat. Daarmee is het geoogste volume 8% kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Van het gezaaide graanareaal is 94% geoogst. Het percentage dat is geoogst is daarmee grofweg gelijk aan vorig seizoen. In de cijfers zijn de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne niet meegenomen. De Russische graanexporteur Demetra is van plan een eigen vloot op te bouwen. Interfax schrijft dat het bedrijf van plan is tien tot vijftien schepen aan te schaffen. Die schepen zullen vooral ingezet worden op de Kaspische Zee en de Zee van Azov. Dit seizoen wil Demetra 12 miljoen ton graan uitvoeren.

De directeur van Graincorp Ltd verwacht goede opbrengsten van de wintergewassen in Australië. Volgens Spurway zijn telers in het midden van New South Wales behoorlijk optimistisch over de graanoogst die zo'n beetje op het punt van beginnen staat. Spurway's uitspraken staan haaks op eerder voorspellingen. Zo gaat het ministerie ervan uit dat de graanoogst meer dan een derde lager uitkomt dit seizoen vergeleken met vorig seizoen. In het laatste rapport van september ging het ministerie uit van een tarweoogst van 25,4 miljoen ton. Het weerfenomeen El Niño zorgt ervoor dat er minder regen dan gemiddelde valt in Australië. De afgelopen drie jaar hadden we te maken met La Niña, dat juist zorgt voor extra neerslag in Australië.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden