Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Global Dairy Trade levert gemixt beeld op

7 November 2023 - Wouter Baan

De eerste Global Dairy Trade van november wijkt af van de voorgaande vier edities. Toen trok de markt behoorlijk hard aan. Nu zien we een gemengder beeld: boter en volle melkpoeder zijn tegen lagere prijzen verhandeld, maar cheddar en magere melkpoeder weten wel te plussen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de markt werd reikhalzend uitgekeken naar de eerste Global Dairy Trade van deze maand om te bezien of het goede sentiment kon worden vastgehouden. Dit lukte niet, maar de veilinguitslag levert wel een gemengder beeld op dan wat je op basis van de gemiddelde prijsdaling van 0,7% mag verwachten.

Cheddar en melkpoeder
Zo stijgt cheddar met 4,5% tot krap boven $4.000 per ton. Helemaal onverwacht komt deze opleving niet, want bij de vorige veilingen was cheddar juist de dissonant toen de markt hard steeg. De aantrekkende cheddarprijs lijkt dan ook een correctie te zijn. Opvallend zijn ook de uiteenlopende mutaties tussen volle- en magere melkpoeder. Waar volle daalt, weet magere melkpoeder wel terrein te veroveren. Toch lijkt de opwaartse potentie voor magere melkpoeder beperkt. De prijzen voor de leveringscontracten in het nieuwe jaar liggen namelijk op een lager niveau dan voor december, zo blijkt wanneer je inzoomt op de details. 

Boter
De boterprijs daalt met 1,6% tot $4.890 per ton. Dit kan een signaal zijn dat de snel stijgende Europese botermarkt ook gaat afkoelen. Door de opleving was Europees product alweer duurder geworden dan product uit Nieuw-Zeeland. Zeker nu Nieuw-Zeeland qua melkproductie in het seizoen komt, begint zo'n prijsverschil op de wereldmarkt zwaarder te wegen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden