De wereldwijde gerstproductie is naar beneden bijgesteld. In Europa daalt de productie en stijgen als gevolg daarvan de prijzen.
De Europese gerstproductie is door de Europese Commissie naar beneden bijgesteld. De totale gerstproductie komt nu uit op 47,5 miljoen ton, minder dan de eerder geschatte 48,4 miljoen ton en dat is de laagste oogst sinds 2010. De oogst is 7,7% lager dan vorig seizoen en ligt 9,2% onder het vijfjarig gemiddelde. Het areaal is met 10,33 miljoen hectare gelijk aan vorig jaar, maar 4,5% lager dan het vijfjarig gemiddelde. Wel ligt de opbrengst per hectare een stuk lager dan vorig jaar en dan het vijfjarig gemiddelde.
RMI Analytics heeft de oogstverwachting voor de EU en het Verenigd Koninkrijk met 0,2 miljoen ton verlaagd naar 54,46 miljoen ton. Het bedrijf verlaagt met name de productie in Finland en Centraal-Europa. Zo valt de Oekraïense gerstproductie flink lager uit. Waar die tussen 2018 en 2022 uitkwam op gemiddeld 8 miljoen ton is de verwachting dit jaar 5,4 miljoen ton. Het bedrijf schat de wereldwijde gerstproductie ook 0,2 miljoen ton lager in dan een maand eerder. De verwachte oogst komt uit op 140,5 miljoen ton. Naast de Europese oogst daalde ook de Russische oogst. Wel steeg de Australische oogst.
Vergeleken met vorig jaar daalt de wereldwijde gerstproductie met 12 miljoen ton. De wereldwijde prijs beweegt omlaag, maar de Europese prijs zat afgelopen week in de lift. Wel is de vraag zwak en toont die weinig tekenen van herstel. De goede brouwgerst uit Argentinië en Australië drukt de Europese prijzen, ook is de vraag vanuit China 186% hoger dan een jaar geleden.
Argentinië en Canada
Die Argentijnse gerstproductie wordt geschat op 4,59 miljoen ton. Dat zou gezien over de afgelopen tien jaar de vierde oogst zijn. Als er nog een keer een goede regenbui valt in het land komt de oogst uit tussen 4,7 en 4,9 miljoen ton verwacht RMI. Agriculture en Agri-Food Canada melden dat de Canadese gerstvoorraad in oktober op 10,6 miljoen ton stond en daarmee 33% hoger ligt dan een jaar geleden. De vraag is met 6 miljoen ton 27% hoger vergeleken met een jaar geleden, maar 3% lager dan het vijfjarig gemiddelde.
De totale Canadese graanexport bedraagt 3,9 miljoen ton en is daarmee het hoogst na 2020/21. Belangrijke importeurs zijn China, de VS, Japan en Mexico. Voor het komende seizoen wordt de gerstproductie ingeschat op 7,84 miljoen ton door het Canadese statistiekbureau. HIermee is de oogst 21% lager dan een jaar geleden. Vooral door een droog groeiseizoen in westelijk Canada.