Shutterstock

Analyse grondstoffen

Europese tarwe-export blijft benedengemiddeld

18 Oktober 2023 - Jesse Torringa

De export van tarwe vanuit Europa blijft achterlopen door het goedkopere, ruime aanbod uit Rusland en het Zwarte Zeegebied. De import van durumtarwe, de variëteit voor pasta, nam daarentegen juist behoorlijk toe. India meldt zich op termijn mogelijk weer op de tarwemarkt en dat kan een prijsopdrijvend effect hebben.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager en kwam daardoor uit op €236,00 per ton. Maïs daalde een klein tikje van €0,50 tot €201,50 op de Matif. In Chicago deden tarwe en maïs ook een stapje terug. Tarwe daalde met 1,2% tot $5.70½ bushel en maïs verloor 0,2% en sloot op $4.89¾ bushel. Soja sloot daarentegen wel op groen op de CBoT en steeg met 0,8% naar $12.96¾ bushel afgelopen dinsdag.

De granenmarkt bewoog de afgelopen handelssessie voornamelijk vlak gezien er weinig ingrijpends gebeurde. Soja blijft in Chicago terrein winnen door de sterke vraag vanuit de VS. Dat terwijl de sojaoogst in de VS vergevorderd is en de sojabonenproductie in september het grootst ooit was. Daarnaast blijft de oogst goed doorlopen door gunstige weersomstandigheden. Droger weer in de grote maïsteeltregio's zou het oogsttempo van de maïs in de VS moeten opkrikken. De wekelijkse maïs-export in de VS die eindigde op 12 oktober loopt met 434.000 ton en ligt daarmee lager dan een jaar geleden. De vraag houdt dit jaar niet over. Mexico was met ruim de helft de grootste afnemer.

Tegenvallende tarwe-export
In Europa wordt de lagere zachte tarwe-export in Europa nog maar eens benadrukt door cijfers van de Europese Commissie die dinsdag werden gepubliceerd. De wekelijkse tarwe-export uit Europa daalde naar 184.000 ton in de week die op 16 oktober eindigde. Op jaarbasis ligt het totale volume nu op 8,81 miljoen ton. Afgelopen seizoen bedroeg dat in dezelfde week 11,34 miljoen ton tarwe, oftewel een daling van 22% op jaarbasis. De Europese gerst-export ligt met een totaal van 2,31 miljoen ton ook lager, maar daarbij is de daling slechts 10% vergeleken met 2022/23. Roemenië is met 2,48 miljoen ton de grootste exporteur gevolgd door Frankrijk en Polen.

Kijkend naar de import van tarwe valt op dat in de EU de import van zachte tarwe met 45% is gestegen naar 2,42 miljoen ton. De import van durumtarwe, die voor pasta wordt gebruikt, ligt tot op heden op 886.00 ton, vijfmaal het volume van afgelopen seizoen. Dit komt door de slechtere oogsten in Zuid-Europese landen. Spanje is dan ook de grootste importeur van durumtarwe. De maïsimport van Europa ligt met 5,07 miljoen ton tot afgelopen week 40% lager dan in seizoen 2022/23.

De tarwe-export uit Europa is dit seizoen behoorlijk afgeremd door de grote en goedkopere export van Russisch graan en het aanbod uit het Zwarte Zeegebied. Wel geeft de Europese Commissie aan dat de recente verkoop van Franse tarwe aan China de export een impuls kan geven.

Indiase tarweprijs hoogste in 8 maanden
De tarweprijzen in India zijn deze week naar het hoogste prijsniveau in acht maanden tijd gestegen, als gevolg van de sterkere vraag en het beperkte aanbod. Vergeleken met februari 2023 is de tarweprijs in het Aziatische land met 22% gestegen. Importheffingen van 40% op tarwe maakt extra import momenteel onhaalbaar. Door het opheffen van de extra belasting op tarwe zouden de prijzen in het land lager kunnen worden. Dat zou niet vreemd zijn gezien de tarwevoorraad in het land momenteel op 24 miljoen wordt geschat. Dat terwijl het vijfjarig gemiddelde op 37,6 miljoen ton ligt.

Momenteel liggen er geen directe plannen om de importheffing op tarwe los te laten bij de Indiase regering. Maar mocht India overstag gaan, dan zou dat een prijsopdrijvend effect hebben op de mondiale tarwemarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden