Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Nederland importeert meeste soja en palmolie

28 September 2023 - Max van der Heijden

Nederland is de grootste importeur van producten die door de Europese Commissie worden gelinkt aan ontbossing en landdegradatie zoals soja, palmolie en cacao. Dat meldt het CBS.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nederland haalde van alle EU-landen in 2022 de meeste goederen met risico op ontbossing uit niet-EU-landen. Omdat Nederland als doorvoerland functioneert, komen deze goederen uiteindelijk weer in het buitenland terecht. Binnen Nederland is de voedingsindustrie de grootste gebruiker van deze grondstoffen.

Ontbossingsregels
In mei 2023 stelde de Europese Raad nieuwe regels vast die ervoor zorgen dat consumptie en handel in de EU niet bijdragen aan ontbossing en verdere aantasting van bosecosystemen. Soja, rund, palmolie, hout, cacao, koffie en alle afgeleiden daarvan zijn producten die een link hebben met ontbossing. 

Nederland is de grootste EU-importeur van soja(producten), palmolie(producten) en cacao(producten) uit niet-EU-landen als het gaat om importwaarde. Ook is Nederland de tweede EU-importeur van hout(producten) en rund(producten) en de zesde EU-importeur van koffie, die veelal via Duitsland en België de EU binnenkomt. 

Nuance
Wel zijn de cijfers genuanceerder dan ze op het eerste gezicht lijken. Zo is de Nederlandse soja-import ter waarde van €2 miljard, waarvan €320 miljoen in Nederland blijft, relatief van geringe invloed. Meer invloed op ontbossing heeft de Nederlandse import van rund(producten). Hiervan bedraagt de importwaarde ook €2 miljard, maar blijft €1 miljard in Nederland. 

Met de houtimport draagt Nederland het meest bij aan ontbossing. Nederland importeerde ter waarde van €12,5 miljard aan hout, hiervan bleef €6,16 miljard in Nederland. In twintig jaar tijd is de houtimport meer dan verdubbeld (+125%). Ook de cacao-import (+67%), rundimport (+53%) en palmolie-import (+19%) stegen. De hoeveelheid geïmporteerde koffie daalde licht met 2% en de soja-import daalde met 21%. 

Nederland importeert ook veel goederen met risico op ontbossing binnen de EU, met name hout en houtproducten uit Duitsland, België en Zweden. Nederland importeert zelf voor meer geld aan hout en houtproducten dan alle overige ontbossingsgerelateerde producten bij elkaar. 

Achterblijvers
De achterblijvers zijn hout, koffie en rund. Die producten blijven relatief het meest in Nederland na de import. Cacao wordt relatief veel wederuitgevoerd na import. Palmolie en soja worden in Nederland verwerkt voor de export.

Van de totale import van goederen met risico op ontbossing, exclusief quasi doorvoer (dat wil zeggen goederen die niet of nauwelijks bewerkt worden), wordt 28% weer uitgevoerd naar het buitenland. Van deze goederen gaat 33% naar het buitenland na verwerking in Nederland en blijft 39% in Nederland. 

Voedingsindustrie hoofdgebruiker
Met 41% is de voedingsindustrie de hoofdgebruiker van goederen met risico op ontbossing. Het is bovendien de enige tak die gebruikmaakt van alle producten. Na de voedingsindustrie zijn de papierindustrie, bouw, meubelindustrie en zakelijke dienstverlening de grootste gebruikers, maar die gebruiken alleen hout. Ook wordt voor de energievoorziening, het stoken van hout, steeds meer geïmporteerd hout gebruikt. De horeca gebruikt relatief veel ingevoerd rundvlees.

Het merendeel van de import die de voedingsindustrie verwerkt eindigt in producten die uiteindelijk in het buitenland terechtkomen. Dat ging om 79% in 2021. De overige 21% blijft in NEderland. Bij andere bedrijfstakken samen blijft 58% in Nederland en gaat 42% naar het buitenland.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox