Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikermarkt koelt weer eventjes af

26 September 2023 - Jesse Torringa

De term 'rustig vaarwater' lijkt niet samen te gaan met de suikermarkt de afgelopen tijd. Ook na de forse prijsstijgingen van afgelopen weken vaart suiker een wilde koers, maar dan wel de andere kant op. In Europa moet een hogere suikerproductie leiden tot meer export van de zoetstof.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken bereikte suiker op de termijnmarkt in Londen meerdere keren het hoogste prijsniveau in ruim twaalf jaar tijd en zo stond de koers meerdere keren op ruim $750 per ton witte suiker. Datzelfde gold overigens voor de termijnmarkt in New York. De zorgen om weerfenomeen El Niño in Aziatische landen gaven de koers een flinke zet in de rug naar boven. De opbrengstverwachtingen liggen door het weerfenomeen – dat doorgaans aanzienlijk minder neerslag geeft in El Niño-jaren – een stuk lager dan het langjarig gemiddelde. Dat terwijl de beschikbaarheid van suiker in verschillende continenten al even onder druk staat.

Waar de koers de afgelopen maand nog meerdere keren het hoogste prijsniveau in ruim twaalf jaar aantikte, lijkt dat prijsniveau nu een stuk verder weg. Vandaag (dinsdag 26 september) opende het novembercontract op $718 per ton witte suiker, bijna 5% lager dan medio september. Het ruwe suikercontract in New York vertoonde vrijwel hetzelfde beeld. Dat de koers onder druk staat en daardoor is gedaald, komt niet door één grote reden maar uit verschillende hoeken.

Een andere reden is de prijs van ruwe olie. De notering van ruwe olie maakte de afgelopen weken een behoorlijke opmars naar boven, maar sinds vorige week was juist weer een daling te zien. Bij een opwaartse, hogere koers van ruwe olie neemt de vraag van bio-ethanol toe omdat dit meer wordt bijgemengd met brandstof in landen als Brazilië. Hierdoor wordt er meer suikerriet verwerkt tot ethanol in plaats van suiker. Nu de ruwe olieprijs niet meer stijgt en zelfs al wat daalde de afgelopen dagen, neemt de stemming om meer ethanol te produceren juist weer af. De correlatie tussen suiker en ruwe olie gaat niet altijd volledig op met elkaar, maar hangt in sommige periodes sterk samen.

Septembermoesson
Het weer in de suikerrietgebieden blijft ook een grote factor op de suikernotering. Afgelopen periode drukten de zorgen over droogte in Aziatische landen juist de koers omhoog en de afgelopen dagen vlakten deze zorgen af doordat de moessonregens gemiddeld waren. Met name India, de nummer 2 van grootste suikerexporteurs ter wereld, stevent in de maand september af op een normale hoeveelheid neerslag. Echter neemt het de zorgen over de beschikbaarheid van suiker komend seizoen zeker niet weg en ligt een exportverbod van suiker nog altijd voor de hand door tegenvallende opbrengsten van suikerriet die verwacht worden. Het oogstseizoen in India gaat aankomende maand voorzichtig van start en aan de hand daarvan wordt meer duidelijk over hoe de export van suiker er dit jaar uit gaat zien. Dat kan veel teweegbrengen op de internationale suikermarkt.

Europese suikerproductie hoger
In Europa is de suikerbietenoogst begonnen en inmiddels kan met zekerheid gezegd worden dat de totale suikerproductie hoger zal uitkomen dan vorig jaar. Verschillende prognoses geven aan dat de suikerproductie tussen de 15,5 en 16,0 miljoen ton zal uitkomen, wat minstens een 1 miljoen hoger is dan in 2022. Suikerhandelsbedrijf Czarnikow schat de Europese productie zelfs op 16,7 miljoen ton. Het betekent dat Europa aanzienlijk minder hoeft te importeren dan de bijna 3 miljoen ton dat het afgelopen seizoen deed.

Czarnikow geeft echter aan dat de export uit Europa ook komend seizoen weer gaat stijgen nadat de uitvoer afgelopen seizoen ver onder het gemiddelde lag door de krappe beschikbaarheid en de hoge prijzen. Het suikerhandelsbedrijf vertelt in een analyse over de Europese markt te verwachten dat de hogere import deels aanhoudt en er waarschijnlijk een iets hogere suikerproductie plaatsvindt dan verwacht. Daardoor neemt de beschikbaarheid toe en kan de export toenemen tot 800.000 ton. Het afgelopen seizoen blijft volgens de Europese Commissie tot juli steken op ongeveer 500.000 ton. Extra beschikbaarheid van suiker zal naar verwachting ook worden meegenomen als voorraad, gelet op de hoge Europese prijzen vergeleken met de wereldmarkt. Dit zou het mogelijk moeten maken om tegen de zomer van 2024 een kleine extra voorraad te hebben in Europa.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden