Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Ziekten en plagen teisteren wereldwijd cacao-oogst

18 September 2023

De cacaoprijs is de afgelopen week gestegen. De prijs zit al een aantal weken in de lift door zorgen over een lagere cacaoproductie veroorzaakt door gewasziekten in West-Afrika.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs blijft hoogt door krapte. Die krapte was er vooralsnog vooral voor voorraden uit West-Afrika, veroorzaakt door gewasziekten, maar een invasief virus is nu ook gevonden in Brazilië, wat daar ook de oogst kan beschadigen. Het mozaïekvirus is het derde virus dat dit seizoen een bedreiging vormt voor de cacaoproductie.

De markt heeft regelmatig het hoogste prijs in 46 jaar aangetikt de afgelopen zomer en voorspellingen wijzen op een tekort voor het derde jaar op rij in het seizoen 2023/24. Vooral de contracten die er binnenkort uitgaan zijn zeer duur, wat wijst op zeer krappe voorraden op korte termijn.

Om smokkel te voorkomen zijn de prijzen die boeren aan hun poort betaald krijgen voor de cacao verhoogd als gevolg van de hogere marktprijzen. 

Cacaokoersen
De cacaoprijs op de ICE in Londen is de afgelopen week met 3,45% gestegen naar £3.121 per ton. De prijs in New York steeg met 4,04% naar $3.757 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox