Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen duurder door krapte

18 September 2023

De tarwekoers op de Matif is de afgelopen week gestegen. Ook de suiker werd duurder. De roomprijs stijgt sterk en maakt daarmee boter ook duurder. Wel is er vanuit Ierland nog steeds goedkoop aanbod dat voor bakkers geschikt is. 

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat was de afgelopen week voor €4.300 per ton te koop. Hoger dan het was, maar minder dan de €4.520 per ton op de DCA notering. De roomprijs blijft maar doorstijgen en loopt verder weg van de boterprijs en zit nu op €5.905 per ton. Hoewel producenten van verse boter afgehaakt zijn blijft de vraag hoog. 

Spanningen op granenmarkt
Ondertussen lopen de spanningen tussen Oekraïne en de EU alsmaar verder op. Oekraïne en vijf EU-lidstaten hebben het aan de stok over de import van granen. Oekraïne ziet een verlenging van het importverbod niet zitten. Dat pakket liep vrijdag af, maar Polen, Slowakije en Hongarije hebben besloten hun eigen maatregelen in te voeren. 

Donderdag werd bekend dat Cargill het aandeel in de Russische graanterminal heeft verkocht aan de Delo Groep. Het bedrijf maakte in juli bekend te willen vertrekken uit Rusland. De onderlinge aanvallen gaan ondertussen door. Oekraïne voerde woensdag een grote aanval uit op Sebastopol en Rusland nam de Oekraïense havenfaciliteiten in de monding van de Donau opnieuw onder vuur. Door de aanvallen van Rusland is er volgens de Oekraïense vicepresident ruim 3 miljoen ton graan niet uitgevoerd naar Azië, Afrika en Europa.

Afgelopen week verscheen ook het Wasde-rapport dat een kleinere eindvoorraad voorspelde. Geen nieuw verhaal, maar wel een dat speculanten verleidde weer in te stappen. Tot slot heeft Rusland de tarwe vorige week in de uitverkoop gedaan. De exportheffing is verhoogd, maar in de praktijk kunnen de exporteurs daaromheen werken, wat de prijs de komende weken verder zou kunnen drukken.

Misschien toch voldoende suiker
De suikerprijzen stegen de afgelopen week. Ook werd bekend dat de kans dat weeromstandigheden veroorzaakt door El Niño door zullen gaan tijdens de winter op het noordelijk halfrond. Goed nieuws komt uit Brazilië waar de komende week droogte wordt verwacht wat het oogsten van het suikerriet moet bevorderen. 

Het hoge tempo van de suikerproductie in het centrale zuiden van het land zorgt ervoor dat er op de korte termijn ruime suikervoorraden zijn. Wel zijn er zorgen dat de droogte in India en Thailand juist zorgt voor lagere productie. Dit wakkerde de angst aan dat India de suikerexportgaat beperken. De suikerproductie in Maharashtra, de Indiase staat die het meeste suiker produceert, zal dit seizoen waarschijnlijk 14% lager liggen en het laagste punt in vier jaar tijd bereiken. 

Het lijkt er echter op dat India met 8,5 miljoen ton voorraden voldoende suiker heeft om aan de vraag tijdens het komende festivalseizoen te voldoen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox