Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkpoedermarkt komt voorzichtig los van bodem

14 September 2023

Voor de koopjesjagers was het deze week pech hebben, voor de poederfabrikanten een moment van opluchting. De melkpoedermarkt lijkt de bodem te hebben bereikt en beweegt langzaam weer iets omhoog. De melkpoedernoteringen staan dan ook hoger dan vorige week.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch is de constatering over de bodem die bereikt is, geen hard feit, het is meer het resultaat van een soort consensus in de markt en naar het zich laat aanzien houdbaar voor de komende twee, drie maanden. Feit is wel dat de heel grote kopers zoals China, nog altijd niet terug zijn op de zuivelmarkt.

Retailcontracten en droogte
Voorlopig is er evenwel voldoende rust in de markt om niet toe te geven aan alle negatieve prikkels. Er zijn nieuwe retailcontracten afgesloten, er ontstaat iets meer zekerheid. Bovendien heeft de droogte in de voorbije maanden hard toegeslagen in Europa, waardoor de melkproductie in de EU voor het eerst sinds lange tijd wel weer eens zou kunnen gaan dalen. In zo'n situatie zijn zaken als grote voorraadvorming en heel lage prijzen als snel niet meer het eerste waar op wordt gefocusd.

Tempoverschillen kaas
De kaasmarkt blijft ook omhoog gaan, maar Cheddar bleef qua prijsontwikkeling iets achter, net als mozzarella. Het stevigst omhoog gingen de noteringen voor foliekaas. Misschien komt dat mede doordat er ook een aantal acties tegen de foliekaasprijs zijn afgeslagen. Hoe dan ook, Cheddar lijkt momenteel iets ondergewaardeerd tegenover de Gouda en mozzarella wellicht toch iets overgewaardeerd. In ieder geval gerekend naar de waarde van de inhoudsstoffen.

De boterprijs steeg deze week met een relatief stevige stap, van bijna 5%. Dit verdient wel een toelichting. De botermarkt kampt nog steeds met een vrij stevig aanbod van goedkoop product, met name uit Ierland. Dat product is prima geschikt voor onder meer bakkers en is voor zo'n €4.300 per ton te koop. Dat is wel hoger dan het was, maar deze prijs draagt niet de notering.

Roomprijs maakt verse boter duurder
De hogere prijs wordt veroorzaakt door de sterk gestegen roomprijs, die begin deze week over de €6.000 per ton ging (en daarna weer zakte). De dure room maakte dat boterproducenten even afhaakten, want verse boter maken, werd erg duur. Toch blijft er vraag naar verse room, waardoor de versprijs alsnog flink opliep.

De piek van de roomprijs is weer voorbij. De prijs van magere melkconcentraat lijkt nog wel steeds iets op te lopen, vooral door vraag vanuit onder meer Griekenland. Dit is evenwel een heel andere prijsontwikkeling dan bij room.

{{dataviewSnapshot(46_1694702216)}}

De prijzen voor rauwe melk en ook magere melk moesten een stapje terug doen. Nog steeds is er vanuit Frankrijk en ook andere bestemmingen in het zuidelijke deel van Europa een goede vraag naar deze producten, maar het aanbod ervan neemt ook toe.

Spotmarkt serieuze optie
Een toenemend aantal bedrijven is bij de huidige prijsniveaus bereid om melk onverwerkt te verkopen op de spotmarkt. Het is een goede, serieuze verwaardingsoptie en het houdt melk weg van segmenten waar de prijs onder druk staat.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox