Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Olieprijs trekt suikermarkt mee omhoog

6 September 2023 - Max van der Heijden

Gratis graan voor iedereen in Afrika dat was de boodschap van Poetin. De hittegolf in de VS lijkt korter duren dan verwacht en dat is goed nieuws voor de sojateelt. Droogte in Brazilië is goed nieuws voor de koffie- en suikerteelt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is dinsdag gedaald, op de CBoT sloot de koers hoger. Droogte in Australië, Argentinië en Canada stuwt de tarweprijs op de CBoT hoger, in Europa blijft de koers onder druk staan door het ruime aanbod. 

Soja
De sojabonenkoers is dinsdag gedaald. De markt wacht het oogstseizoen af, wel verlaagde de VS de gewasconditie na het sluiten van de markt. 

Suiker
De suikerprijzen zaten dinsdag in de lift en sloten hoger. Alvean, 's werelds grootste suikerhandelaar verwacht voor het seizoen 2023/24 een tekort van 5,4 miljoen ton. Ook stijgende olieprijzen zorgen ervoor dat suiker duurder wordt. 

Koffiebonen
De arabicabonen zijn dinsdag in prijs gestegen. Robusta werd goedkoper. De prijzen van die laatste boon staan onder druk, doordat voorraden dinsdag het hoogste punt in een week bereikten. Arabica werd duurder door zorgen dat regenval in Brazilië de oogst zal vertragen. 

Palmolie
De palmoliekoers is dinsdag lager gesloten, de koers volgde andere plantaardige oliën neerwaarts. De palmolievoorraden bereikten ook het hoogste punt in zes maanden tijd aan het eind van augustus door groeiende productie en tragere export.

Aardgas
De TTF-gasprijs is dinsdag licht gestegen, maar de situatie op de markt is ongewijzigd. De Europese gasvoorraden zijn nog altijd goedgevuld wat de effecten van bijvoorbeeld onderhoud beperkt. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs bereikte dinsdag het hoogste punt in tien maanden tijd. De koers stijgt door de productieverlagingen van Saoedi-Arabië en Rusland die mogelijk verlengd wordt. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gedaald. Een sterke dollar zorgde voor verkoop van euro's. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden