De kaasprijzen blijven onder druk staan. Een gebrek aan vraag en een groeiend aanbod tekenen de Europese markt die in toenemende mate wordt gedomineerd door Polen. Het Oost-Europese land is Nederland stilletjes voorbijgestreefd als vierde grootste kaasproducent binnen de eurozone.
De dalende trend op de kaasmarkt duurt ondertussen al 5 weken. De DCA-notering voor Gouda is teruggezakt tot €3.320 per ton en ligt daarmee in de buurt van het langjarig gemiddelde. Ook Edam, cheddar en mozzarella zitten in een neerwaartse spiraal. Een gebrek aan vraag wordt door insiders als oorzaak opgegeven. Waarschijnlijk zal de vraag na de zomervakantie weer wat aantrekken, zo is de verwachting. Of dit de neerwaartse lijn kan stoppen, valt echter te bezien.
Hoewel de kaasvoorraden niet als overmatig worden omschreven, is er toch ook sprake van aanbodsdruk. In mei bedroeg de Europese kaasproductie 847.000 ton, zo blijkt gegevens van Eurostat. Daarmee lag de Europese kaasproductie in mei krap 3% voor op vorig jaar. Hieruit blijkt dat kaas binnen de bulk de beste valorisatie geeft van melk, gezien de groei hoger is dan de Europese melktoename.
Polen groeit stevig door
Wat opvalt is dat België fors meer kaas produceert. In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de productie met 10%. In Denemarken doemt een vergelijkbaar groeipercentage op. Van de grote kaasproducerende landen groeit Polen stevig door met een toename van krap 5%. In Nederland ligt de productiegroei iets minder dan één procent. In 2022 is Polen Nederland voorbijgestreefd als vierde grootste kaasproducent van Europa en de afstand is dit jaar vergroot. In de kaashandel is het volgens insiders merkbaar dat Polen meer en meer een dominantere rol speelt, gezien veel volume wordt geëxporteerd.