Shutterstock

Analyse Grondstoffen

De spanning blijft voelbaar in de granenmarkt

21 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De spanning blijft voelbaar in de granenmarkt. De Europese handel heeft vooral oog voor wat er in Oekraïne aan de hand is en heeft geen aandacht voor wat er verder op het continent gebeurt, zo lijkt het althans. In Amerika gedraagt de graanmarkt zicht als een echte weermarkt. En net zo makkelijk als dat het weer omslaat, verandert de stemming.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif deed gisteren toch weer een stapje omhoog en sloot €2 hoger op €255,75 per ton. Op de CBoT maakte tarwe een kleine correctie en sloot 0,1% lager op $7.27 per bushel. Maïs zat eveneens in de mineur en sloot met 1,5% lager op $5.37¼ per bushel. Soja roeit tegen de stroom in en sloot afgelopen handelssessie 0,2% hoger op $14.95 per bushel.

Rusland heeft voor de vierde dag op rij raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïne. De intensiteit van de aanvallen neemt af, maar de gouverneur van de regio Odessa meldde vanmorgen dat er een aanval op een graanterminal van een 'agrarische onderneming' is geraakt afgelopen nacht waarbij 100 ton erwten en 20 ton gerst verloren is gegaan, zo melden verschillende bronnen op basis van een Telegram-(app)bericht.

Scheepvaart in de knel
In reactie op Rusland die alle schepen in de Zwarte Zee op weg naar Oekraïne als vijandig beschouwt, heeft Oekraïne gisteren verklaard dat het vanaf vandaag alle schepen onderweg naar de Russische havens als vijandig beschouwt. De Russische ambassadeur bij de VN zwakte de dreigementen overigens alweer af en meldde dat niet zomaar koopvaardijschepen aangevallen zullen worden. Een blik op de maritieme kaarten waarop de scheepsbeweging zijn te volgen leert overigens dat er praktische geen schepen in de Oekraïense wateren ten oosten van de Krim liggen. Verder dan Roemenië komen de meeste niet. Richting de Zee van Azov (richting Donetsk) is wel verkeer en mogelijk is het Oekraïense dreigement erop gericht hier onrust te zaaien.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren tijdens de Europese Raad een beroep gedaan op de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten de transportcapaciteit op de solidariteitsroutes (Solidarity Lanes) te maximaliseren. "Het doel van Rusland is niet alleen schade toebrengen aan Oekraïne, maar ook het zich zelf verrijken ten koste van hoge voedselprijzen", zegt Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken in het persbericht na afloop van de top. Volgens Kuleba probeert het Kremlin de concurrentie die het heeft van Oekraïne kalt te stellen en zo de afzetmarkt van Rusland te vergroten. "Vandaag heeft Oekraïne aan de VN en Turkije voorgesteld om het werk van de graancorridor in tripartiete vorm voort te zetten, inclusief inspecties van schepen in het Joint Coordination Centre (de inspecties voor en na het verlaten van de Zwarte Zee). We wachten hun reactie af", zei Kuleba.

Hitte golf
In de VS is de granenmarkt minder door de oorlog en meer door het weer gedreven. De noordelijke prairies in het westen van de Midwest hebben al te kampen met hoge temperaturen en het warmtefront breidt de komende dagen verder uit volgens de weersvoorspellers. In de lange termijn verwachting (elf tot vijftien dagen vooruit) worden voor deze regio temperaturen onder het langjarige gemiddelde voor deze tijd van het jaar voorspeld. Naast hoge temperaturen is droogte misschien nog wel een groter probleem. En een toegenomen kans op regen zette gisteren met name de maïskoers wat onder druk.

Vanuit de EU hoor je nauwelijks iets over het weer in relatie tot de graanmarkt terwijl ook hier het een en ander speelt. Rond het Middellandse Zee gebied, en dan vooral in Zuid-Europa, is het extreem warm. En waar in delen van Noord-Afrika behoorlijk is afschreven op de potentiële gewassenopbrengsten al vrij vroeg in het groeiseizoen, worden er voor Zuid-Europa nog maar weinig aanpassingen gedaan. En dat terwijl temperaturen ver in de 30 graden toch vrijwel zeker niet zonder gevolgen kunnen blijven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden