Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Inconsistent beeld tekent cacaomarkt

17 Juli 2023 - Matthijs Bremer

De internationale cacaomarkten laten op het moment een gemengd beeld zien. De noteringen op de ICE en Londen lopen op het moment sterk uit elkaar. Een zwakkere vraag en aanbod zorgen voor tegenstrijdige trends.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Donderdag 13 juli werd duidelijk dat de Europese cacaomalingen in het tweede kwartaal 5,7% lager waren uitgevallen dan een jaar eerder, een signaal dat de vraag naar cacao is afgenomen. De data ligt iets onder de verwachtingen van de markt. Door het teleurstellende resultaat wordt uitgekeken naar de cacaomalingen uit Azië en Noord-Amerika. 

Ook het bedrijf dat een kwart van alle chocolade ter de wereld maakt, Barry Callebaut, maakte melding van lagere volumes. Het bedrijf zag de verkoopvolumes in de negen maanden tot en met mei 2,7% lager liggen dan dezelfde periode een jaar eerder. Stijgende prijzen zorgen voor een lagere vraag. Over het gehele jaar verwacht het bedrijf geen groei van de volumes. 

Productie onder druk
Terwijl de vraag afneemt, staat ook het aanbod onder drukt. Regen teistert op het moment namelijk de cacaoproductie in het belangrijke exportland Ivoorkust. Cacao heeft veel regen nodig om te kunnen groeien, maar vrijwel alle cacaoproducenten kregen afgelopen weken met zo veel regen te maken dat verschillende cacaovelden overstroomden. Als gevolg van de grote regenval grijpt een schimmelinfectie snel om zich heen, waardoor de cacao-oogsten in de vier belangrijkste kernmarkten (Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Kameroen) in gevaar dreigen te komen.

Donderdag 13 juli besloot Ivoorkust de handel in termijncontracten voor cacao stil te leggen. Wat niet meehelpt, is dat het grootste deel van de handel nog moest plaatsvinden. Net voor het opschorten van de contracthandel had het Afrikaanse land 1 miljoen ton cacao verhandeld. De totale voorspelde oogst voor het seizoen bedraagt 2,2 miljoen ton. Dit is een flinke tegenslag voor de sector, want normaliter komen exporten vanaf medio oktober binnen. Door de vernielde oogst, zal de toelevering rake klappen krijgen. De zware regenval is een nieuwe klap voor de moeizaam lopende Ivoriaanse cacaomarkt. De hoeveelheid cacao die in de havens van het land arriveerde tussen 1 oktober en 9 juli is 4,3% lager dan een jaar geleden. 

Koersen
De internationale koersen voor cacao geven op het moment een inconsistent beeld van de markt. Op de Amerikaanse markt lijkt het negatieve oogstsentiment te overheersen en op de ICE in New York is er sprake van een lichte stijging. Op maandag 10 juli werd cacao voor $3.299 verhandeld. Op vrijdag 14 was de koers gestegen naar $3.352.

De koers van de ICE in Londen maakte juist een flinke beweging naar beneden. Het lijkt er in Europa dan ook op dat het sentiment vooral gedreven door de lagere verwerkingsgraad. Op maandag 9 juli was de koers £2.774 ($3.557). Op vrijdag 14 juli daalde de koers tot £2.457 ($3.322), een daling van maar liefst 11,43%. Volgens analisten heeft de hoge prijs geleid tot een lagere vraag. Daarnaast zou de sterke positie van het pond de prijs van cacao ten opzichte van de Amerikaanse markt drukken.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden