Shutterstock

Analyse Granen & Grodnstof

VN reikt Rusland de hand om graandeal te redden

13 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De VN doet een flinke handreiking naar Rusland om de graandeal die maandag verlengd moet worden alsnog te redden. Daarnaast maakt het Wasde-rapport de tongen los. Voor de Amerikaanse markt geeft het USDA een sterk bearish signaal af.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,50 lager op €227,75 per ton. Op de CBoT zijn de julicontracten er bijna uitgelopen. Het septembercontract tarwe op de beurs in Chicago verloor gisteren 4,2% en sloot op $6.33¼ per bushel. Maïs kreeg eveneens een knauw en zakte met 3,9% naar $4.75½ per bushel. Ook soja ontkwam niet aan een neerwaartse correctie, maar met een daling van 2% naar $14.42¾ per bushel voor het augustuscontract viel het verlies vergeleken met maïs en tarwe mee.

De juli-editie van het Wasde-rapport dat gisterenavond Nederlandse tijd uitkwam, is volgens analisten een belangrijke oorzaak voor de prijsdruk op de Amerikaanse beurs. Onverwacht bearish over de hele linie, wordt het rapport genoemd. De tarweoogst in de VS is voor seizoen 2023/24 met 74 miljoen bushel naar boven bijgesteld tot 1.739 miljoen bushel door een groter areaal en opbrengsten die iets hoger liggen dan eerder verwacht.

Eindvoorraad tarwe blijft dalen
De wereldvoorraad tarwe (beginvoorraad plus productie) raamt het USDA op 1.066 miljoen ton. Dat is een daling van 900.000 ton ten opzichte van de juni-editie van het Wasde-rapport. De tarweoogst in de EU is met 2,5 miljoen ton omlaag gezet naar 138 miljoen ton. Die lagere prognose komt door droogte in Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië waardoor de opbrengst lager uitvalt. Voor Canada is de oogstverwachting met 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 35 miljoen ton, eveneens door droogte. De Argentijnse tarweoogst wordt volgens het USDA kleiner. Niet door droogte, maar door een kleiner dan verwacht gezaaid areaal. De eindvoorraad tarwe voor seizoen 2023/24 komt uit op 266,5 miljoen ton, een daling van 4,2 miljoen ton. Komt de prognose uit, dan zou dit een daling van de eindvoorraad voor de vierde keer op rij betekenen, schrijft het USDA.

Bij maïs gaat het USDA eveneens uit van een grotere oogst in de VS, voornamelijk door een groter areaal. De wereldproductie van coarse grains, waar naast maïs ook bijvoorbeeld gerst onder valt, is met 100.000 ton verhoogd naar 1.513,4 miljoen ton. In Canada en Oekraïne compenseert een iets groter areaal de krimp in de EU en een goede oogst in Brazilië maakt een tegenvallende oogst in Argentinië meer dan goed. De eindvoorraad maïs wordt geprognoticeerd op 314,1 miljoen ton. Dat is een stijging van 100.000 ton vergeleken met het Wasde-rapport van een maand geleden.

De sojaproductie in de VS is naar beneden bijgesteld door het USDA. Dat komt door een krimp in het areaal. De opbrengst is gelijk gehouden op 52 bushel per acre. De wereldproductie van oliehoudende zaden is verhoogd met 1,5 miljoen ton naar 539,7 miljoen ton. In Oekraïne zijn meer zonnebloemen en koolzaad gezaaid en in Canada is het soja-areaal wat groter dan verwacht. Dat maakt een lagere opbrengst in de EU door droogte in Frankrijk en Duitsland deels goed.

Duidelijk signaal, maar volatiliteit wordt niet minder
Zoals gezegd: met het Wasde-rapport geeft het USDA een bearish signaal af, vooral voor de Amerikaanse markt volgens analisten. Maar een opmerking die veel gemaakt wordt is: 'Het USDA laat ruimte om de opbrengsten in augustus te verlagen'. Het weer in de VS is de laatste weken wat gunstiger voor maïs en soja in de VS. Maar de periode waarin de opbrengst echt gemaakt wordt, moet nog komen en de basis is niet van dien aard dat het sowieso wel goed komt richting de oogst, zeggen verschillende experts. Satellietmonitoring en berichten uit het veld kunnen de markt nog weleens onverwacht in beweging brengen, zowel naar boven als beneden, zo stellen sommige analisten.

Uitgestoken hand
Door het Wasde-rapport zou je bijna vergeten dat de soap rondom de verlenging van de Zwarte Zeegraandeal ook nog voortduurt. De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft gisteren de Russische president Vladimir Poetin een belangrijke handreiking gedaan. Guterres heeft namelijk voorgesteld een dochteronderneming van de Russische agrarische bank Rosselkhozbank toegang te verlenen tot het internationale betalingssysteem Swift, specifiek voor het verzorgen van betalingen van graan en kunstmest. Dat Rusland niet langer toegang heeft tot Swift is één van de belangrijkste bezwaren van het Kremlin tegen verlenging van de graandeal na 17 juli aanstaande.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden