De FAO Voedselprijsindex daalde in juni met 1,7 punten (1,4%) en kwam uit op 122,3 punten. Hiermee zet de index de dalende trend voort. De index ligt nu 37,4 punten onder de piek die in maart 2022 werd bereikt. Vergeleken met mei daalde de prijs van suiker, plantaardige oliën, granen en zuivelproducten, de vleesprijs bleef vrijwel onveranderd.
De granenprijsindex kwam uit op 126,6 punten in juni, een daling van 2,7 punten (2,1%) en een daling van 39,7 punten (23,9% vergeleken met een jaar geleden). De granenprijs is de afgelopen maand gedaald, vooral grove granen en maïs werden goedkoper. Dat laatste gewas werd goedkoper door oogsten in Argentinië en Brazilië, regen in het door de droogte getroffen VS haalde ook wat prijsdruk weg.
De internationale tarweprijs daalde met 1,3% in juni. Vooral de Russische export drukt op de prijs en ook verbeterde gewascondities in de VS dragen bij aan de lagere prijzen. De rijstprijs daalde met 1,2% in juni.
Plantaardige oliën
De prijsindex voor plantaardige olie stond in juni op 115,8 punten, 2,9 punten (2,4%) lager dan in mei en op het laagste punt sinds november 2020. De prijzen van palm- en zonnebloemolie daalden in juni en compenseerde de hogere soja- en raapzaadolieprijzen ruimschoots.
Meer aanbod stuwde de prijs van palmolie lager, waar sojaolie juist in de lift zat door droogte in de VS.
Zuivel
De zuivelprijsindex kwam in juni uit op 116,8 punten, 1 punt (0,8%) lager. En 33,4 punten (22,2%) lager dan een jaar geleden. De prijsdaling in juni werd veroorzaakt door lagere internationale kaasprijzen. De prijzen van volle melkpoeder daalden licht door mindere aankopen vanuit Noord-Amerika en groeiende voorraden in Nieuw-Zeeland
Boterprijzen stegen juist door een actieve vraag naar spotvoorraden met name uit het Midden-Oosten en groeiende winkelverkoop in West-Europa. Magere melkprijzen stegen door hogere import om aan de korte termijn vraag te kunnen voldoen.
Vlees
De FAO vleesprijsindex was met 117,9 punten in juni ongewijzigd ten opzichte van mei. Hogere prijzen voor pluimvee- en varkensvlees werden gecompenseerd door rund- en schapenvlees, die allebei goedkoper werden. Vergeleken met juni vorig jaar daalde de vleesindex met 8,1 punten (6,4%).
Hogere import vraag vanuit Azië en de vogelgriep stuwden de prijs van pluimveevlees omhoog. Varkensvlees werd duurder door lagere productie in Europa. Rundvlees werd goedkoper door meer beschikbaarheid voornamelijk vanuit Australië. Ook schapenvlees werd goedkoper door meer beschikbaarheid uit Oceanië.
Suiker
De FAO suikerprijsindex kwam in juni uit op 152,2 punten, 5,1 punten (3,2%) lager dan in mei. Het is de eerste keer dat de suikerprijs daalde na een stijging van vier maanden op rij. De suikerprijs is nog altijd 34,9 punten (29,7%) hoger dan een jaar geleden. De dalende prijs kwam met name door de goede voortgang van de oogst in Brazilië en een achterblijvende vraag, met name vanuit China.
Wel zijn er zorgen over de potentiële impact van El Niño op de suikeroogst in het seizoen 2023/24 en de sterke reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar.