Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Groeiend aantal producten stuwt haverprijs omhoog

8 Juni 2023

De haverprijs op de CME kende de afgelopen maand ups en downs maar is uiteindelijk hoger gesloten. Op de Europese markt is juist een daling van de haverprijzen zichtbaar. 

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Haver is vooralsnog vooral een grondstof voor havermelk en vleesvervangers, maar Oatly lanceert nu ook roomkaas op basis van haver. De zuivel- en glutenvrije roomkaas wordt gemaakt met zelfde basis die Oatly gebruikt voor de havermelk en wordt gelanceerd in twee smaken, normaal en bieslook en ui. Het product wordt later dit jaar in de VS gelanceerd. 

Oatly is niet de enige fabrikant die producten lanceert op basis van haver(melk). Zo lanceert ijsmaker Häagen-Dasz veganistisch ijs op basis van havermelk in Canada. Tirlán, de Ierse tak van Glanbia, lanceerde onder de merknaam Avonmore een havermelk op basis van Ierse haver. 

Areaal
Inmiddels is 70% van het verwachte haverareaal in de VS ingezaaid. Daarmee loopt dit proces iets achter op het gemiddelde dat op 76% staat. Verwacht wordt dat het haverareaal 3% hoger ligt dan een jaar geleden, maar nog steeds relatief laag is. 53% van de ingezaaide haver is inmiddels uit de grond. Dat is iets minder dan het gemiddelde van 55% van 2018 tot 2022. 

De haverprijs op de CME is afgelopen maand met 10,73% gestegen naar $225,34 per ton. Op de Europese Eurex-beurs verloor de haver juist aan waarde. Daar daalde de koers met 2,69% naar €127,59 per ton.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox