Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koffie duurder door slecht weer en krappe voorraden

7 Juni 2023

De arabicakoffie is de afgelopen week flink duurder geworden. Ook de robustabonen stegen in prijs. Hevige regenval in Brazilië vertraagt de oogstvoortgang in dat land. Robusta blijft duur door de grote vraag naar de boon.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Internationale Koffie Organisatie (ICO) schrijft dat er in blends steeds vaker wordt gekozen voor de goedkope robustaboon in plaats van de duurdere arabicaboon. Robusta koffie zit in de lift vanwege stijgende vraag en krimpende voorraden in de ICE-magazijnen. Bovendien lijdt het net als arabica onder de gevolgen van El Niño die zorgt voor hevigere regenval in Zuid-Amerika en droogte in Azië. 

In mei exporteerde Brazilië 141.085 zakken koffie. Dat is minder dan de 142.467 zakken koffie van een jaar geleden. De Rabobank schrijft dat de oogst in Brazilië goede voortgang maakt en dat zorgen over de arabicavoorraad op termijn zullen verdwijnen. De ICE-voorraden arabicakoffie daalden de afgelopen week namelijk ook en bereikten op dinsdag het laagste punt in meer dan zes maanden. 

De groene koffievoorraad steeg licht in Europa aan het einde van april, maar bereikte het laagste punt in vijf jaar in Japan. De EU en Japan vormen samen met de VS en Brazilië de grootste koffiemarkten. 

Koersstijging
De arabicakoers steeg de afgelopen week met 2,21% naar $4025,64 per ton. Robusta werd 2,27% duurder en groeide naar $2614 per ton.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox