Albert Heijn

Analyse Grondstoffen

Eiernotering hervat daling na periode van stagnatie

7 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Na drie weken van stagnatie heeft de Europese eierprijs weer een flinke stap omlaag gezet. De nieuwe plaatsingen van legvee beginnen de eierprijs namelijk verder te drukken. Daarnaast vallen de meest recente noteringen van witte en bruine eieren gelijk uit en heeft de Europese Unie de vrije import van landbouwbouwproducten uit Oekraïne met nog een jaar verlengd.

Lees Foodbusiness 30 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 30 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs heeft een flinke stap naar beneden gezet. In week 20 tot en met 22 stagneerde de prijs van bruine eieren met de maat M. In week 23 daalde de prijs van bruine eieren echter met maar liefst 45 cent.

De nieuwe ronde lijkt eindelijk zijn grip te krijgen op de eierprijs. Door de hogere voer- en elektriciteitskosten hebben legveehouders gedurende de vorige ronde minder leghennen geplaatst. Omdat het eieraanbod daardoor flink kromp, maakte de eierprijs in 2022 en begin 2023 een ruimschootse verdubbeling door. Inmiddels zijn er weer nieuwe leghennen geplaatst. Nu de voer en energieprijzen stevig zijn gedaald, durven legveehouders het weer aan om extra kippen te plaatsen. Daardoor zijn er weer flink wat meer eieren op de markt.

Prijsverschil wit en bruin nihil
Opvallend genoeg daalde de prijs van witte eieren volgens de meest recente notering met slechts 35 cent. Daardoor vallen de noteringen van bruine en witte eieren op het moment gelijk uit. Normaalgesproken is de prijs van bruine eieren hoger, omdat consumenten een voorkeur voor  bruine eieren hebben. Vanwege de hogere voederefficiëntie werden witte eieren historisch gezien namelijk vooral in legbatterijen gehouden. Hoewel deze vorm van eierproductie niet meer in de EU voorkomt, hebben witte eieren vooral onder oudere consumenten nog altijd een slecht imago.

Wel lijkt het imago te keren. Door diezelfde voederefficiëntie is de productie van witte eieren namelijk net iets beter voor het klimaat en dat imago weet de eiersector steeds beter in te zetten. Daardoor zit de vraag naar witte eieren de laatst jaren in de lift. Overigens is het niet de eerste keer dat de prijzen van witte en bruine eieren op gelijke hoogte staan. In weken 33 en 44 van 2022 stonden de prijzen al op gelijke hoogte en ook in week 12 van 2023 werden eieren van beide kleuren voor dezelfde prijs verhandeld.

Oekraïnedeal verlengd
Daarnaast is de prijsdruk uit Europa voorlopig nog niet van de markt. Om de Oekraïense economie een steuntje in de rug te geven, besloot de Europese Unie om de importbeperkingen van Oekraïense landbouwproducten voor een jaar af te schaffen. Met name pluimveevlees en eieren vinden daardoor hun weg op de Europese markt. Omdat in Oekraïne nog kooikippen worden gehouden, is de prijs van Oekraïense eieren een stuk lager. De originele maatregel liep af op 1 juni 2023, maar op de valreep besloot de Europese Unie om de handelsbeperkingen voor nog een jaar op te schorten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden