Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Rusland mokt over graandeal, tarwe duurder

29 Mei 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs is de afgelopen week licht gestegen. Rusland dreigt alweer de graandeal op te zeggen. Suiker is in prijs gedaald dankzij goede omstandigheden in Brazilië. En room en boter werden duurder door prijsstijgingen op de zuivelmarkt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een directe verklaring voor de stijgende tarweprijzen is met name de onrust in het Zwarte Zeegebied. Op veel gebieden was het nieuws namelijk positief voor de tarweprijs op de Matif. Zo werd de heffingsvrije import verlengd en andere beperkingen op de import van graan en andere agrarische producten opgeheven. Dat besloot de Raad van Europa vorige week. Dit zorgt voor weerstand bij boeren in de oostelijke EU-lidstaten. De export van Oekraïense tarwe loopt namelijk vaak via die landen nu transport via de Zwarte Zee soms geen optie is. 

De graandeal is nu circa anderhalve week verlengd en Rusland is nu al aan het dreigen dat het de deal na 17 juli niet zal verlengen. Het land wil dat barrières voor de Russische graan- en kunstmestexport worden opgeheven, anders zet het geen handtekening. Ook wil het land dat de Russische landbouwbank weer wordt toegelaten tot het Swift-betalingssysteem. Daar voelt de EU echter niets voor, zo liet een woordvoerder aan Reuters weten. De VN wil als compromis de betaling via andere banken laten lopen. Een proef met JP Morgan was al een succes.

Veel aandacht voor Europa
Verschillende bronnen gaan ervanuit dat de Russische tarweoogst wederom groot is. Het Kremlin verwacht 55 miljoen ton graan te kunnen exporteren. De Russische tarwe zit onder de prijs van de Matif.  Marktbureau Ikar meldt dat de prijs voor Russische tarwe op $242 per ton staat, vorige week was dat nog $248 per ton.

Amerika kijkt met aandacht naar de Europese tarwemarkt. Europese tarwe is concurrerend geprijsd op de wereldmarkt en kopers kochten 210.000 ton tarwe in de Europese Unie. Polen en Duitsland zijn de grootste leveranciers. De opbrengstverwachtingen voor Europa zijn ten opzichte van april niet veel veranderd. De gemiddelde tarweopbrengst is met 6,01 ton per hectare vrijwel onveranderd. 

Grote Braziliaanse oogst
De suikerprijzen zijn de afgelopen week gedaald. Zo woog de hogere Braziliaanse suikerproductie op de prijs. Unica meldde dat de Braziliaanse suikerproductie voor het seizoen 2023/24 half mei 48% hoger lag dan een jaar geleden. En de hoeveelheid suikerriet die verwerkt werd tot suiker steeg naar 45,6% vergeleken me 38,5% een jaar geleden. 

Ook profiteerde de koers afgelopen week van een zwakke Braziliaanse reaal. Die bereikte donderdag het laagste punt in twee weken tijd. Het droge weer in Brazilië, wat de oogst bevordert, draagt ook bij aan de lage prijzen. Er wordt tot het eind van de maand weinig regen verwacht in Brazilië.

Room flink duurder
Room steeg de afgelopen week scherp in prijs. Handelaren lijken verrast te zijn door de gestaag oplopende melkprijzen van de afgelopen periode en nu de daling die verwacht werd uitblijft, besloten ze afgelopen week hun slag te slaan. Het gevolg is dat de prijzen nog eens omhoogschoten.

De boterprijs steeg ook, maar minder hard dan de roomprijs. Het gevolg hiervan is dat de prijzen van de twee producten zich weer in iets normalere verhoudingen ten opzichte van elkaar bevinden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden