Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Arabicaprijs stijgt scherp door krappe koffiemarkt

19 April 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs is de afgelopen week gestegen. De robustaprijs daalde daarentegen licht. Krapte op de koffiemarkt maakt arabica duurder. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ICE-arabicavoorraden bereikten dinsdag het laagste punt in vier maanden tijd. De robustavoorraden groeiden juist en bereikten het hoogste punt in 4,5 maanden tijd. Vorige week woensdag meldde de Colombiaanse koffietelersfederatie dat de export in maart 19% lager lag dan een jaar eerder. Colombia is de tweede grootste arabicaproducent ter wereld.

Koffiehandelaren geven aan dat de vraag sterk is, terwijl export vanuit Colombia en Brazilië het moeilijk heeft. De groene koffie die ligt opgeslagen in de Amerikaanse havens bereikte het laagste punt in tien maanden tijd. De Braziliaanse oogst lijkt goed op weg te zijn, maar van een recordoogst lijkt vooralsnog geen sprake. 

Handelaren in Vietnam geven aan dat zij bijna door hun voorraad robustabonen heen zijn. De koffieboon is populair dankzij de lage prijs en wordt daarom met toenemende mate toegevoegd aan koffieblends om de winkelprijs laag te houden. 

Koersen
De arabicakoers steeg de afgelopen week met 7,88% naar $4.524,29 per ton. De robustaprijs daalde met 1,245% naar €2.379 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden