De sinaasappelsapprijzen zullen voorlopig hoog blijven door krappe voorraden wereldwijd. Dat meldt RaboResearch in een rapport. Tenzij er voor het seizoen 2023/24 opeens sprake is van een goede oogst in Brazilië of een veel scherpere wereldwijde vraagdaling in de tweede helft van het jaar.
In de marktanalyse schrijft Rabobank dat de sinaasappelsapprijzen een recordhoogte bereikten als gevolg van een zeer krappe markt, waarbij productie lager is uitgevallen en voorraden laag zijn. Wel is de verwachting dat de vraag naar sinasappelsap dit jaar afneemt door het hoge prijsniveau, wat resulteert in een zwakkere vraag door consumenten. Dat brengt meer balans op de markt. Rabobank verwacht dat de prijzen waarschijnlijk hoog blijven totdat vooruitzichten over de komende Braziliaanse oogst van 2023/24 een beter beeld geven van de situatie.
Onduidelijkheid brengt opwaartse prijsdruk
Volgens analist Andrés Padilla komen de relatief lage voorraden door kleine oogsten in de seizoenen 2020/21 en 2021/22. Nu ook de verwachtingen van het lopende seizoen 2022/23 mager zijn, liepen de sapprijzen in de eerste maanden van dit jaar op tot het hoogste niveau ooit. De bank schrijft dat met name de onduidelijkheid over wanneer de voorraden weer kunnen oplopen, resulteert in opwaartse prijsdruk.
Dalende sinaasappeloogsten in Florida zorgen ervoor dat de Amerikaanse sinaasappelsapimport groeide de afgelopen vier jaar. Hierdoor is de vraag naar de Braziliaanse sinaasappelen toegenomen. Rabobank verwacht dat de VS voorlopig afhankelijk blijft van import de komende jaren, doordat een duidelijk pad voor het herstel van de productie in Florida ontbreekt. Oplopende productiekosten maken investeren in boomgaarden minder aantrekkelijk.
Ook Mexico worstelt met productie
Alle ogen zijn nu gericht op Brazilië en de oogst in 2023/24. Signalen wijzen erop dat de oogst vergelijkbaar is met 2022/23, gelet op de neerslag en de status van de bomen in de cyclus. Het is echter onduidelijk of de oogst daarmee groot genoeg is om de voorraadproblemen op te lossen. Want ook Mexico worstelt met een lagere productiviteit en het gebrek aan andere producenten zorgt ervoor dat de voorraad waarschijnlijk krap blijft komend seizoen. Een aantal stabiele oogsten is nodig om de markt weer in balans te krijgen, tenzij de vraag harder valt dan verwacht door hoge prijzen, wat wel degelijk een risico is voor sinaasappelsap.