Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eierprijs stijgt in aanloop naar Pasen

30 Maart 2023 - Matthijs Bremer

In de aanloop naar Pasen steeg de eierprijs wederom over de vorige recordnotering heen. De markt gaat namelijk nog altijd gebukt onder een laag aanbod. Opmerkelijk is dat de productie in Duitsland in 2022 juist toenam. Daarnaast heeft marktcluster UPP inmiddels behoorlijk wat marktaandeel in handen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een korte stagnatie van twee weken, stijgt de eierprijs weer. In week 11 en 12 werden scharreleieren voor €16,25 per 100 stuks verhandeld. In week 13 steeg de notering van de AG index met 10 cent tot €16,35.

Dat de eierprijzen al op recordhoogte stonden, weerhoudt de koers van de AG-index er niet van om in de aanloop naar Pasen weer veder te stijgen. Met de paasdagen in het vooruitzicht lijkt de retail weer extra eieren in te slaan. Ondertussen is het eieraanbod nog altijd laag. Door de hoge voer- en energiekosten en het risico op vogelgriep (AI) hebben flink wat legveehouders vorige ronden minder leghennen ingekocht. Daardoor is de productie lager, terwijl de vraag naar eieren onverminderd hoog bleef. Als relatief goedkope eiwitbron met een gezond imago bleef het ei, ook met een pakweg twee keer zo hoge prijs, populair onder consumenten. Die vraag loopt op het moment weer op.

In Duitsland steeg de productie
Opmerkelijk genoeg steeg de Duitse eierproductie in dezelfde periode met 1,4% tot een volume van 13,2 miljard eieren. Zo blijkt uit een inventarisatie van statistiekbureau Destatis onder bedrijven die minimaal 3.000 leghennen houden.

Net als in Nederland blijkt de productie van scharreleieren dominant, gevolg door vrije-uitloopeieren. Maar liefst 59,7% van alle de eieren die in Duitsland worden geproduceerd zijn scharreleieren. Daarmee daalt het aandeel ten opzichte van vijf jaar geleden. In 2018 was het aandeel nog 65,4%. De daling pakt gunstig uit voor eieren in een hoger segment. Het aandeel aan vrije-uitloopeieren steeg in deze periode namelijk van 15,9% naar 21,5%. De productie van biologische eieren groeide van 10,7% naar 13,8%. Ondertussen nam het aandeel aan kooikippen sterk af. Ongeveer 5% van de eieren kwam is uit koloniehuisvesting afkomstig, tegenover 8% in 2018.

20% van eieren gezamenlijk verhandeld
Daarnaast bleek deze week dat 20% van alle eieren door de Unie van Pluimvee Producenten (UPP) wordt verhandeld. De UPP is een marktcluster dat gezamenlijk vleeskuikens of eieren verkoopt. Een legveehouder machtigt de UPP om met afnemers te onderhandelen. Door de kracht van verschillen ondernemingen te bundelen, beoogt de UPP hogere prijzen voor hun leden af te dingen. De organisatie heeft inmiddels zo'n honderd leden. Dit betekent overigens nog niet dat de UPP voor al deze leden onderhandelingen voert. Leden hebben bij toetreding nog niet direct een leveringsplicht. Pas als leden toetreden tot het marktcluster, voert de UPP onderhandelingen in de naam van pluimveehouders.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden