Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Arabicaprijs vlak door krimpende voorraden

9 Maart 2023 - Max van der Heijden

De arabicaprijs zit na een daling eind vorige week weer in de lift. Wel is de prijs nog altijd lager dan een week geleden. De stijging heeft met name te maken met krimpende voorraden in de ICE-magazijnen. Van robustabonen groeien de voorraden juist wat bijdraagt aan de dalende prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De arabicaprijzen stijgen ook nadat duidelijk is geworden dat de Colombiaanse koffie-export in februari 6% lager lag dan een jaar geleden. Colombia is na Brazilië de grootste arabicaproducent ter wereld. Honduras zag de koffie-export in februari juist met 32% groeien. 

Ook het relatief droge weer in Brazilië zorgt voor lagere prijzen. Daar viel in de belangrijke teeltregio Minas Gerais in de week van 5 maart slechts 47% van de normale hoeveelheid regen. En dat is in deze tijd van het jaar goed nieuws voor de boeren die nu kunnen bemesten en pesticiden kunnen spuiten. In Minas Gerais wordt circa 30% van alle Braziliaanse arabica geteeld. 

De Braziliaanse koffie-export daalde in februari met 45% en handelaar Hedgepoint verlaagde de inschatting van de Braziliaanse koffieproductie van 45,4 naar 42,3 miljoen zakken.

De robustaprijs daalde de afgelopen week. Nadat vorige week de prijs steeg door nieuws van lagere export uit Vietnam, daalde de koers toen duidelijk werd dat de voorraden in de ICE-magazijnen groeiende zijn. De robustaprijs daalde met 1,05% van $2.177 per ton naar $2.154 per ton. De arabicaprijs daalde ook, maar zeer licht met maar 0,4%. Van $4.085,16 per ton naar $4.068,63 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden