Shutterstock

Analyse grondstoffen

Rijst blijft hoog geprijsd, Europa importeert meer

21 Februari 2023 - Jesse Torringa

De hevige rally van graanprijzen in de wereld zijn nog goed merkbaar op de rijstnotering. Rijst blijft hoog aan de prijs en de export verloopt in verschillende landen goed, waaronder in India. Europa importeert ook fors meer, zo is op te maken uit exportcijfers van andere landen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De exportcijfers over 2022 van rijst uit verschillende Aziatische landen zijn hoger dan gemiddeld in 2022. 's Werelds grootste producent en exporteur India zag in 2022 de export toenemen met 3,5% ten opzichte van een jaar eerder tot 22,2 miljoen ton. Dat is net zoveel als de volgende vier grootste exporteurs - Thailand, Vietnam, Pakistan en de VS - bij elkaar. Dat terwijl India in september de export van breukrijst nog aan banden legde en een extra exportbelasting van 20% doorvoerde op verschillende rijstvariëteiten. India deed dit om de binnenlandse markt te beschermen. Door de hogere prijzen van graan bleef de rijst uit India in trek en bleef rijst ook in vergelijking met ander graan relatief goedkoop. Dat zorgde voor een vloeiende export. Ook Vietnam noteerde over 2022 een fors hogere export van 7,2 miljoen ton. Het is het hoogste exportvolume sinds 2013 en lag 1 miljoen ton boven de verwachting.

Rijsnotering blijft patroon volgen
De rijstnotering is al ongeveer een halfjaar op niveau van tussen de $17 en $18 cent per cwt. Dat is het hoogste niveau sinds twee jaar. De markt is op dit prijsniveau vanwege andere graanprijzen die ook omhoog zijn gegaan sinds de Russische invasie in Oekraïne. Inmiddels is tarwe aanzienlijk gedaald in prijs, maar de voorraden van rijst liggen lager door het grotere mondiale exportvolume, wat de huidige rijstnotering ook ondersteunt. Momenteel noteert rijst op de CBoT $17,8 cent per cwt. Daarmee ligt de notering iets lager dan vorige week, maar valt de notering wel in het patroon van de laatste maanden.

Europa is van origine een grote importeur van rijst en exporteert vrijwel niets. Europa verbouwt weinig rijst en wat er dit jaar verbouwd werd, viel tegen door de hitte en droogte. Daarom word er sinds begin 2023 nog meer geïmporteerd dan andere jaren. Belangrijke exporteurs voor Europa zijn Pakistan, Thailand, India maar ook Cambodja. Vooral Cambodja zag het exportvolume in 2023 al fors toenemen. De Cambodjaanse rijstfederatie CRF verwacht dan ook een toename van 35% tot 40% van rijstexport naar de Europese markt in 2023.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden