Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suiker, boter en meel, het wordt allemaal duurder

13 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker en boter stijgen weer. Deels komt dat door de geopolitieke ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied. Maar ook Europese regels en harde economische wetten doen een duit in het zakje. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt heeft in de afgelopen week een flinke stap omhoog gezet. De Matif kwam vrijdag uit op €297 per ton. De oplopende spanning tussen Oekraïne en Rusland speelt daarbij een belangrijke rol. De Oekraïense president Zelenski was in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk om extra steun te vergaren bij het westen. De Russische ambassadeur bij de VN ageerde er vorige week tegen dat Rusland volgens hem wordt achtergesteld in de graandeal. Het land heeft volgens de ambassadeur onvoldoende toegang tot de wereldmarkt. Het is bijna een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en verschillende bronnen zien aanwijzingen dat Rusland broedt op een nieuw offensief. Dat maakt de toch al gespannen tarwemarkt niet rustiger.

Ook suiker had de stijgende lijn te pakken. Krap aanbod en een sterke vraag gaven de markt weer steun na de dip in de eerste week van februari. Franse boeren gingen vorige week de straat op in protest tegen het wegvallen van een middel in de bietenteelt waar de bieten in een vroeg stadium beschermd zijn tegen luizen die een virus verspreiden. Een besmetting met dit zo genaamde vergelingsvirus kan grote gevolgen hebben voor de opbrengst van de suikerbieten en wakkert de twijfel over een mogelijk krap aanbod op de Europese suikermarkt verder aan. In seizoen 2022/23 kwam de Europese suikeroogst 7% lager uit ten opzichte van een seizoen eerder door de droogte tijdens de groei.

Boter trekt verder aan
De boterprijzen trekken verder aan, waarbij het marktherstel sneller gaat dan verwacht. Zo zit de DCA-boternotering alweer boven €4.500 per ton, terwijl room tegen €5.000 per ton schuurt. Het herstel zet door, ondanks dat de markt door de fors gegroeide melkaanvoer fundamenteel nog steeds onder druk staat. De opwaartse bewegingen zijn het best te definiëren als correcties op eerdere verlagingen in het januari en de maanden daarvoor. Toen zakte markt dusdanig hard dat dit herstel ergens ook weer logisch te verklaren is. De roomprijs rekent momenteel niet gunstig om boter te produceren, waardoor relatief veel room het verssegment in gaat. Toch ligt een botertekort niet op de loer. Dit omdat de voorraden ruim zijn en de melkaanvoer dat eveneens is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden