Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Geen peil te trekken op prijs bakkerijgrondstoffen

30 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness1 reactie

De markt voor bakkerijgrondstoffen laat een gemengd beeld zien. Aan de ene kant lijken suiker en graan over het voorlopige laagste punt in de markt heen. De zuivelproducten daarentegen staan onderdruk en daar zou een het goed kunnen dat een verdere daling door zal zetten. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag 23 januari zakte koers op de Matif naar €279,25 per ton. Inmiddels is de prijs weer wat opgelopen tot voorbij €285 per ton. Naderende kou in de VS en de onrust in Oekraïne geven de prijs weer steun op het moment. Op de Amerikaanse beurs zijn de maïs- en tarweprijs wel erg naar elkaar toe getrokken. Doorgaans betekent dat dat tarwe of te goedkoop of maïs te duur is. Voor de prijsvorming op de Matif blijven ontwikkelingen in Oekraïne een dominante rol spelen. Dat was vorige week goed te merken toen de levering van Duitse tanks aan het Oekraïense leger voor een klein prijsopdrijvend effect op de Matif zorgde.

Op de wereldmarkt zit suiker de laatste week weer in de lift. Vrijdag sloot Londen op een niveau ruim boven het begin van januari en in New York klom de suikernotering op naar de hoogste prijs tot nu toe deze maand. De hogere olieprijs heeft een prijsopdrijvend effect op de suikermarkt. Aan de andere kant zorgt een relatief grote oogstprognose voor de suikerrietoogst in Thailand voor een drukkend effect op de markt. Suiker is op de wereldmarkt voor de Europese koper relatief duur door een hoge koers van de euro ten opzichte van dollar en de Braziliaanse reaal. Dat is althans een van de uitkomsten van het maandelijkse suikeroverleg van de Europese Commissie. De ongunstige wisselkoers is overigens nog niet terug te zien in de suikerimporten. De Europese import in januari loopt stevig voor op dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit de voorlopige gegevens van de Europese Commissie. Daarvan komt 38% uit Brazilië.

Boterprijs hard omlaag
De prijs van boter is in de voorbije weken stevig naar beneden gegaan. Zelden ging de prijs zo hard omlaag als nu, begin 2023. Sinds de jaarwisseling is de boterprijs met een krappe €1.000 afgewaardeerd tot zo'n €4.200 per ton. Kijken we vanaf het vierde kwartaal dan is zelfs een afwaardering van €3.000 per ton zichtbaar. Boter gaat mee met de teloorgang van de hoge zuivelprijzen. Ook kaas en melkpoeder zijn in de voorbije weken gekelderd, wel lijkt de markt nu toe te werken naar een bodem. De roomprijs krabbelde afgelopen week zelfs weer wat op. Ten opzichte van de boterprijs is daar ook ruimte voor. 

De oorzaak van de prijsdalingen is een groeiende onbalans tussen vraag en aanbod. In grote produceren landen als Nederland en Duitsland ligt de melkaanvoer 4% tot 6% boven het niveau van vorig jaar. Europabreed was in november sprake van een groei van 2%. Daarbij is de vraag erg zwak, wat mede verband houdt met de hoge inflatie. Naast vraagverschuiving naar private label maken zuivelproducenten melding van volumeteruggang in de afzet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden