Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rijstprijzen door het dak door beperkte voorraden

24 Januari 2023 - Max van der Heijden

De rijstprijs op de CBOT is de afgelopen maand gestegen en bereikte op 4 januari het hoogste punt in meer dan twee jaar tijd. De Indiase exportprijzen voor rijst bereikten het hoogste punt sinds april 2021. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs steeg dankzij beperkte voorraden en een sterkere Indiase roepie. De voorgekookte rijst kostte vorige week $387 tot $395 per ton, een stijging van zo'n 3,4% vergeleken met een week eerder. De witte rijstprijs ging met 8,6% omhoog en steeg naar $435 tot $440 per ton. 

Lokaal stegen de prijzen nadat de Indiase regering de distributie van gratis granen aan banden legde. Dat zegt Himanshu Agarwal, uitvoerend directeur bij Satyam Baljee, een exporteur tegen Reuters. Hierdoor is de vraag zwak. 

Thailand
Ook in Thailand gingen de prijzen omhoog. De 5% breukrijst bereikte met $500 per ton de hoogste prijs sinds maart 2021. Handelaren schrijven het record toe aan een sterkere baht en een robuste binnenlandse vraag. Thailand heeft de exportdoelstellingen voor rijst verlaagd van 8 miljoen ton in 2023 naar 7,5 miljoen ton. Dit vanwege de hoge rijstprijzen. 

Op de markt in Thailand is het aanbod afgenomen. Handelaren verwachten dat er later volgende maand en in maart nieuw aanbod zal komen van rijst die buiten het seizoen om is geoogst. 

De prijs voor 5% breukrijst in Vietnam was vorige week ongewijzigd ten opzichte van een week eerder. Destijds daalde de prijs in aanloop naar het Chinees Nieuwjaar. Handelaren aldaar denken dat het voorlopig rustig zal blijven en het aanbod laag zal blijven tot volgende maand wanneer de oogst begint. 

Wasde-rapport
In het Wasde-rapport dat halverwege januari gepubliceerd is, schrijft het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat de Amerikaanse rijstvoorraad zal dalen door hoger binnenlands gebruik, ook is het zo dat de export lager uitvalt. 

De NASS, het statistiekbureau van de USDA, schat in dat de rijstproductie voor het seizoen 2022/23 uitkomt op 160,4 miljoen cwt, een verlaging van 3,9 miljoen cwt. De geschatte opbrengst komt uit op 8275,24 per hectare, 186 kilo per hectare lager dan bij de vorige schatting. De Amerikaanse rijstexport daalt naar verwachting met 3 miljoen cwt, naar 66 miljoen cwt. 

De wereldwijde rijstproductie is met 1 miljoen ton verlaagd in het meest recente Wasde-rapport. Met name de Chinese rijstproductie valt lager uit. 

CBOT
De prijs voor rijst op de CBoT is met 0,96% gestegen naar 18,19 dollarcent per cwt. Op 4 januari bereikte de prijs 18,28 dollarcent per cwt. Het hoogste punt sinds 8 juni 2020.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden