Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Lage vraag naar meel, suiker in de lift

23 Januari 2023 - Max van der Heijden

Het zijn rustige tijden voor veel bakkers. De meeste inkopen zijn al gedaan en dus gaat de blik al vooruit naar het najaar. De zuivel wordt goedkoper, wel stijgt de suikerprijs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van het maartcontract voor tarwe is de afgelopen week gedaald. Wel beleefde de koers woensdag een lichte opleving. De verwachting is over het algemeen dat de koers verder zal dalen, laat Sjors van Rooijen van Inbak weten. Hij merkt dat de vraag naar meel vanuit bakkers terugvalt. "Januari is altijd al rustiger, maar dit jaar is het nog rustiger dan normaal. De voorraden zijn hoog, maar het heeft ook een economische reden.'' 

Daarmee doelt hij op de recessie die boven markt hangt. Ook krijgt hij meer telefoontjes van graanhandelaren. "Tijdens de oorlog moesten wij hen bellen, nu kunnen zij hun producten niet kwijt. Ook staan bovendien de premies onder druk.'' Toch houdt Van Rooijen nog wel een slag om de arm. "Rusland is nog steeds een groot risico en mogelijk staat de graancorridor in het voorraad weer onder druk.'' Volgens van Rooijen is de tarwe nog steeds een relatief dure commodity, waardoor boeren meer inzaaien, wat op termijn goed nieuws kan zijn voor de prijzen.

India
De suikerprijzen zaten de afgelopen week in de lift. De koers bewoog mee met de stijgende olieprijzen. Ook zorgt nieuw uit India voor onrust op de markt. India hanteert exportbeperkingen op suiker en de vraag is of het land een tweede exportgolf gaat toestaan. 

Persbureau Reuters meldde vorige week dat de Indiase regering overweegt de export van suiker voor de rest van het seizoen aan banden te leggen vanwege de verwachte tegenvallende suikerproductie. Hierdoor zou het land dit seizoen slechts 6,1 miljoen ton exporteren, tegenover 11 miljoen ton vorig seizoen. De Indiase regering houdt de deur vooralsnog op een kier en zegt nog na te denken over een tweede exportmogelijkheid. 

Dichterbij huis beschadigde vorst suikerbieten in Groot-Brittannië en België de afgelopen weken. De vorst heeft ervoor gezorgd dat Britse telers een flink deel van hun oogst hebben moeten weggooien. Wel is er goed nieuws uit Brazilië. Daar heeft de vele regenval ervoor gezorgd dat de grond vochtiger is dan normaal, wat goed nieuws is voor suikerriet. Ook begint de oogst daar waarschijnlijk wat vroeger dan normaal, er staat namelijk nog wat riet van vorig seizoen op het land, die vanwege de regenval in december destijds niet geoogst kon worden.

Zuivel
De prijzen op de zuivelmarkt dalen hard door de hoge melkaanvoer en de zwakke vraag. Daardoor daalde prijs van room met zo'n 18%. Op de boetermarkt daalden de prijs ook hard, die verloor €455 per ton in de DCA-notering en staat nu op €4.175 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden