Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Amerikaans tarweareaal groeit, koersen lager

20 Januari 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen zijn woensdag lager gesloten. Zowel op de Matif als de CBOT daalde de koers van het maartcontract. Na een aantal dagen waarbij de koersen in tegenovergestelde richting bewogen bewegen ze nu weer in gelijke tred.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse tarwe-areaal met 7% zal groeien dit jaar. Ook de soja en maïsarealen groeien. De verwachting is dat de tarweprijs hierdoor zal dalen ondanks nieuws over koude golven en droogte. De Amerikaanse tarwemarkt lijdt eigenlijk al heel het seizoen onder het aanbod van goedkopere en in grote hoeveelheid beschikbare Russische tarwe. Heel even leek het er woensdag op dat Poetin aan de rem zou trekken bij de Russische tarwe-export. Een uitspraak die een dag later ontkracht werd, maar de macht van Poetin op de tarwemarkt werd meteen duidelijk. De Amerikaanse tarwe-export presteerde vorige week boven de verwachtingen van handelaren. Zij gingen uit van hoogstens 475.000 ton aan geëxporteerde tarwe. Het werd 508.100 ton tarwe. Met name Zuid-Korea was vorige week een belangrijke tarwekoper.

Zwarte zee
Sinds de start van het Zwarte Zee-akkoord heeft Oekraïne ruim 18 miljoen ton voedsel geëxporteerd via de haven van Odessa. Daarvan bestaat zo'n 5 miljoen ton uit tarwe. In Rusland lijkt de wintertarwe niet te hebben geleden onder de koude periode van vorige week. Vorig jaar heeft Rusland volgens Rosstat 102,7 miljoen ton tarwe geoogst. Wel ligt het export tempo tijdens het record seizoen iets lager. In de periode juli tot december op 22,8 miljoen ton.

SovEcon schat in dat de eindvoorraden tarwe in Rusland zullen groeien naar een recordhoogte van 16,2 miljoen ton in he seizoen 2022/23. Ook zit er nog eens 2,9 miljoen ton tarwe in een interventiefonds. Het vijfjarig-gemiddelde voor de eindvoorraad bedraagt 9,3 miljoen ton.

Egypte
Egypte heeft de inkoopprijs die het wil betalen voor tarwe bekend gemaakt. Het land wil 1250 Egyptische ponden ($42,23) per ardeb (150 kilo). De nieuwe prijs ligt 40% hoger dan die van vorig seizoen. Waar over geklaagd werd door boeren en 25% boven de prijs die in augustus werd ingesteld. Het land hoopt het komende seizoen dat in april begint zo'n 4 miljoen ton tarwe in te kopen. Vorig seizoen werd 4,2 miljoen ton tarwe ingekocht, minder dan de gehoopte 6 miljoen ton. Egypte is een van de grootste tarwe-importeurs maar leunt sinds de Russische invasie meer op de binnenlandse productie.

Het land koopt tarwe in voor de productie van hevig gesubsidieerd brood dat wordt verstrekt aan meer dan 70 miljoen van de in totaal 104 miljoen inwoners. Daarvoor trekt het dit boekjaar 95 miljoen Egyptische pond ($3,18 miljoen) uit.

Koersen
De prijs van het maartcontract tarwe op de Matif sloot donderdag 1,39% lager dan woensdag en komt uit op €284,75 per ton. Op dit moment is de koers vlak en staat die 0,09% lager. Op de CBOT daalde de prijs met 1% lager en kwam donderdag uit op $269,61 per ton. Vandaag (vrijdag 20 januari) staat de prijs vlak na het openen van de markt 0,1% lager.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden