Shutterstock

Analyse zuivelmarkt

Brute prijsdalingen tekenen stemming op zuivelmarkt

20 Januari 2023 - Klaas van der Horst

De combinatie van een hoge melkaanvoer in Noordwest-Europa en een zwakke vraag bleef zich ook deze week volop doen voelen. De bruutste prijsdalingen waren zichtbaar op de roommarkt. Daar schoot de notering met ongeveer 18% omlaag. De grootste pijn voor de zuivel in Nederland, België en ook Duitsland wordt ondertussen elders geleden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is de kaasprijs, die maar blijft dalen, die de echte zorgen geeft en de producenten veel geld kost. Logisch, want met de kaasproductie zijn de grootste volumes melk gemoeid. Nog maar goed drie maanden geleden werd Goudse foliekaas verkocht voor zo'n €5,20 per kilo, inmiddels is de foliekaasprijs onder de €3,00 per kilo gezakt. De notering voor mozzarella, waarvan de laatste jaren veel productiecapaciteit is bijgebouwd, is nog lager. De druk op deze markt bouwt op.

Op de botermarkt dalen de prijzen ook nog fors. De DCA-notering eindigde deze week €455 per ton lager dan een week terug op €4.175 per ton. Kijkend naar de roomnotering, die €900 per ton verloor en nu op €4.205 zit, is dat nog niet zo beroerd, maar de boterprijs past net zo min als de kaasprijzen bij de huidige vergoedingen die de zuivelindustrie aan de boeren uitbetalen.

Het huidige gat tussen een gemiddelde uitbetaalprijs over januari van ruwweg €60 per 100 kilo en een grondstofwaarde van zo'n €40 per 100 kilo (op basis van dagprijzen nog lager) kost de verwerkers handen vol geld.

Miljoenen per maand
Volgers van de zuivelmarkt berekenen bijvoorbeeld dat voor elke cent die FrieslandCampina nu meer aan de leden uitbetaalt dan ze ontvangt er ruwweg €10 miljoen per maand moet worden afgeboekt. Bij andere bedrijven zal deze situatie niet heel veel verschillen.

Ondertussen wordt ook verlies geleden op de melkpoederproductie, want daarbij blijven de opbrengstprijzen net zo goed zakken, al is het in een iets kalmer tempo. Magere melkpoeder voor humane consumptie brengt nog net iets meer dan €2.500 per ton op. Ook de andere poederprijzen blijven dalen.

Ook naar het Midden-Oosten wordt redelijk goed verkocht. Echt herstel is evenwel nog niet aan de orde: de melkaanvoer blijft hoog en grote kopers blijven vooral afwachtend.

{{dataviewSnapshot(46_1674144038)}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden