Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstofhandel pakt voor Chinees nieuwjaar de winst

20 Januari 2023 - Max van der Heijden

Een feestdag in de Verenigde Staten zorgde dat een deel van de grondstoffenmarkt maandag stil lag. Wel lijkt de sojaprijs te dalen door een recordoogst in Brazilië. Ook blijft de gasprijs maar waarde verliezen. Dit is de Markt Starter van dinsdag 17 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBOT en de Matif zijn donderdag beiden lager gesloten. Uit een enquête van Farm Futures blijkt dat tarweboeren in de VS het voornemen hebben om dit jaar 7% meer tarwe in te zaaien dan een jaar geleden. 

Soja
De sojaprijs op de CBOT daalde nadat duidelijk werd dat er regen gaat komen in het door droogte geplaagde Argentinië. Ook daalt de export van Amerikaanse soja doordat de markt stil ligt vanwege Chinees Nieuwjaar.

Suiker
De suikerprijzen daalden donderdag na uitspraken van de Indiase Minister van Voedsel dat India de mogelijkheid heeft om meer suiker te exporteren, maar de binnenlandse vraag moet bekijken voordat het een keuze maakt. Reuters meldde echter op basis van overheidsbronnen dat die ruimte er niet is. 

Koffie
Robusta sloot donderdag hoger, arabica eindigde de dag lager. De belangrijkste koffieboon daalde in prijs nadat Conab voorspelde dat de Braziliaanse arabicaoogst in 2023 14,4% hoger ligt dan een jaar geleden. De robustaoogst zal daarentegen 3,8% lager liggen dan in 2022. 

Palmolie
De palmolieprijs zat donderdag in de lift en lijkt vrijdag wat af te vlakken. Veel handelaren lijken in aanloop naar Chinees Nieuwjaar dit weekend hun winst te willen pakken. De verwachting is dat de prijzen van Maleisische palmolie dit jaar met 23% dalen door een hogere productie. 

Aardgas
De aardgasprijs is donderdag licht lager gesloten. Hoewel het deze week koud is in veel delen van Europa begint het erop te lijken dat Europa ook al voor komende winter de zaakjes op orde heeft. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs zit vrijdag in de lift door een groeiende vraag vanuit China en zorgen over de voorraad veroorzaakt door sancties op Russische olie. Het Internationaal Energie Agentschap voorspelde dat de wereldwijde consumptie waarschijnlijk een hoogtepunt bereikt dit jaar nu top importeur China de coronamaatregelen heeft opgeheven. 

Euro/dollar
De euro/dollar koers zat donderdag in de lift na uitspraken van ECB President Lagarde en Klaas Knot dat de inflatie nog te hoog is en de renteverhogingen nog niet ten einde zijn. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden