Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenhandel kijkt uit naar nieuwe cijfers

12 Januari 2023 - Max van der Heijden

Op de grondstoffenmarkt wordt vandaag uitgekeken naar het verschijnen van het eerste WASDE-rapport van 2023. Dit is de Markt Starter van Donderdag 12 januari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De prijs van de tarwecontracten maart op de Matif en CBOT is woensdag gestegen. De lagere koers van de afgelopen dagen was reden voor handelaren om in te kopen en hun short posities af te dekken. De trage Amerikaanse tarwe export houdt prijzen nog altijd laag.

Soja
Het januaricontract sojabonen op de CBOT sloot woensdag hoger. De zorgen over de Argentijnse droogte blijven bestaan. Ook bereiden handelaren zich voor op het WASDE rapport dat vanavond verschijnt.

Suiker
De suikerprijs in New York is woensdag gestegen. In Londen was e een daling zichtbaar. In eerste instantie leek de prijs te stijgen dankzij een sterke real en een hoge olieprijs. Maar woensdag meldde Unica dat de Braziliaanse suikerproductie voor het seizoen 2022/23 tot en met december 4,4% hoger was dan die periode een jaar geleden.

Koffie
De arabica- en robustaprijzen zijn woensdag gedaald. De arabicaprijs bereikte het laagste punt in 20 maanden tijd. De lagere prijzen komen door verbeterede vooruitzichten. Zo meldde importeur Wolthers Douque dat de Braziliaanse koffieoogst voor seizoen 22/23 16% hoger ligt dan een jaar eerder.

Palmolie
De palmolieprijs is woensdag gedaald door de angst voor een lagere vraag nadat de exportcijfers begin januari bijna halveerden. Op lange termijn is de voorspelling dat de palmolieprijzen redelijk stabiel blijven door slecht weer, minder concurrentie vanuit Oekraïne en Indonesië dat de export aan banden legt.

Aardgas
De prijs van de TTF Gas Futures is woensdag opnieuw gedaald. Op die markt is de situatie momenteel vrij stabiel. Het is nog altijd ongewoon warm in januari en de LNG import en groene stroom productie ligt hoog. Wel zijn er zorgen over een koude golf.

Brent olie
De Brent olieprijs is woensdag gestegen en lijkt donderdag weer iets te dalen. De verwachting dat de vraag vanuit China aansterkt houdt de prijs hoog. Ook zorgen over de impact van de sancties op de Russische olievoorraad houdt de prijzen hoog. De Europese sancties tegen Rusland treden in februari in werking.

Euro/dollar
De eurodollarkoers steeg woensdag en bereikte het hoogste punt in 7 maanden. De euro werd meer waard nadat een lid van de raad van bestuur van de ECB zei dat alleen een vertraging van de inflatie het voornemen van de ECB om rente te verhogen zou kunnen wijzigen. Ook waren de winkel-verkopen in Italië beter dan verwacht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden