Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Extra aanbod weegt zwaar op melkpoedermarkt

28 December 2022 - Wouter Baan

Toen een paar maanden geleden de gasprijzen explodeerden, dacht menigeen in de zuivelsector dat dit een rem zou zetten op de productie van melkpoeder. Het verpoederen van melk is immers een energie-intensieve aangelegenheid. Het tegendeel is echter waar, de melkpoederproductie piekt juist. Vooral in Nederland en dat niet ongunstig voor de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In oktober produceerde Nederland 10.377 ton magere melkpoeder. Dit is een stijging van maar liefst 87% tegenover dezelfde maand vorig jaar. Voor een klein deel valt dit toe te schrijven aan de gestegen melkproductie in ons land. De toename is geen incident. Over de periode januari tot en met oktober steeg de Nederlandse melkpoederproductie met 27% tot 94.500 ton. De gestegen productie van magere melkpoeder gaat ten koste van volle melkpoeder en gecondenseerde melk. Ook in België bedraagt de groei meer dan 20%.

Europabreed is sinds september eveneens sprake van indrukwekkende productietoename. In oktober bedroeg de Europese productie 104.000 ton, tegenover 91.000 ton in 2021, zo blijkt uit voorlopige cijfers van Eurostat waarin de grote productielanden zijn meegenomen.

Markt onder druk
De fors gestegen melkpoederproductie is om meerdere redenen opvallend en laat zich daarom lastig verklaren. De gasprijzen zijn sinds de zomer enorm hoog opgelopen. Dit zou in theorie juist de prikkel om melk te verpoederen moeten remmen. Daarbij staan de magere melkpoederprijzen al vanaf de zomer onder druk. Sinds juni daalde de DCA-notering al met 30% tot circa €2.800 per ton; historisch gezien overigens nog altijd een goede prijs. De druk op de kaasmarkt begon pas veel later, vanaf het vierde kwartaal, op te spelen. Toch blijven verwerkers veel afgeroomde melk verpoederen, hoewel de kaasproductie door de gestegen melkaanvoer ook wat is toegenomen.

Door de gestegen productie zijn de melkpoedervoorraden behoorlijk toegenomen, mede ingegeven door lauwe vraag in de voorbije maanden. Magere melkpoeder heeft moeite om een bodem te vinden. Al wekenlang kwakkelt de markt. De Chinese vraag heeft dit jaar stevig ingeboet. En dat nu een coronagolf het land treft, zal de afzetpotentie geen goed doen. Op de langere termijn kan de opening van de Chinese economie wel gunstig uitpakken, maar dat is nog toekomstmuziek.

Wereldmarktprijzen
Op de wereldmarkt zijn Europese magere melkpoederprijzen (uitgedrukt in dollars) ook niet meer het meest competitief, nu de Global Dairy Trade tijdens de laatste veiling van dit jaar opnieuw onderuit ging. Prijsopdrijvend nieuws op de melkpoedermarkt is er niet of nauwelijks. De gestegen productievolumes in Europa wegen zodoende extra zwaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden