Shutterstock

Analyse grondstoffen

Toenemende zorgen om krimpende suikervoorraad

15 December 2022 - Jesse Torringa

De suikernotering maakt na een stabielere periode een behoorlijk sprong naar boven. Het weerspiegelt deels de krapte van suiker op de wereldmarkt. Voor bedrijven die grote volumes suiker nodig hebben komt dat hard aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de lagere suikerproductie van afgelopen seizoen en minder suikervoorraden in Europa moet er meer geïmporteerd worden. De suikerprijs is al fors hoger, maar importeren maakt het voor bedrijven nog duurder. Bedrijven die veel suiker gebruiken, zoals in snoepgoed en frisdranken, betalen fors meer dan normaal voor hun suiker. Dat zet de winstmarges op de korte termijn behoorlijk onder druk en leidt tot problemen voor meerdere ondernemingen. Dat constateert het CIUS, de organisatie dat Europese suikergebruikers vertegenwoordigd.

Invoertarieven
Normaal gesproken zou Europa met zijn eigen suikerproductie moeten uitkomen en is de import maar enkele procenten van de totale suikerconsumptie. Met een gemiddelde Europese prijs van €512 per ton voor witte suiker ligt de zoetstof ruim 25% hoger dan dezelfde periode vorig jaar in de maand oktober. In november is de suikerprijs nog verder gestegen. Dat betekent overigens niet dat dit de inkoopprijs is. Op sommige plaatsen in Europa is suiker op de spotmarkt het dubbele, aanzienlijk hoger dan normaal. Dat vraagt om verandering, vindt het CIUS. De vereniging wil dat de Europese Unie de invoertarieven van geraffineerde suiker tijdelijk opheft. Het probleem is echter dat dit kan wegen op de lokale suikerprijzen.

Dat Europa met een tekort te maken heeft is al te zien aan de import- en exportcijfers van suiker te zien. De import van suiker is al toegenomen en de export is afgenomen in het laatste kwartaal van dit jaar.

Waar koopt Europa suiker?
Grote volumes suiker inkopen op de wereldmarkt is ook moeizamer met de huidige ontwikkelingen in de suikerproductie. 's Werelds grootste exporteur Brazilië heeft vaste afnames van suiker en is bezig met vervroegd stoppen met de suikerproductie dit seizoen. Wegens ongunstige weersomstandigheden sluiten zij de fabrieken en wordt het suikerriet bewaard voor volgend jaar. India, de andere grote exporteur, heeft een limiet voor de suikerexport ingesteld, welke voor een groot deel al ingevuld lijkt te worden. Europa kan zich ook op de kleinere suiker producerende landen richten, wat in de meeste gevallen prijziger is.

Opleving suikernotering
De suikernotering op zowel de Amerikaanse als Europese termijnmarkt sloot gisteren behoorlijk hoger. Krapte op de wereldwijde suikermarkt is daarvoor de reden. Daarnaast werd duidelijk dat Brazilië een behoorlijke hoeveelheid suikerriet niet meer zal verpletteren tot suiker in verband met de ongunstige weersomstandigheden. Exacte cijfers zijn nog niet bekend. Ook de Thaise oogst loopt vertraging op. Ook de hogere energieprijzen zijn van invloed op de notering, meldt persbureau Reuters.

Het maartcontract voor ruwe suiker op de ICE steeg op 14 december met 2,7% tot 20,29 cent per pond. Het maartcontract voor witte suiker op de Liffe (London) steeg ook met 2,7% tot $554,80 per ton. Dat is voor beide noteringen het hoogste punt in ruim een maand tijd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden