Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Amerikaanse tarwe nog niet aantrekkelijk genoeg

8 December 2022 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif lijkt te stabiliseren rond de €306 tot $309 per ton. Nadat de koers dinsdag al wat vlakker was, was dat woensdag weer het geval. Op de CBOT ging de koersstijging zelfs door. Op het moment van schrijven staan de koersen weer iets lager dan de slotkoers van woensdag

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De graancontracten blijven aantrekkelijk voor koopjesjagers, maar de kleine vraag naar Amerikaanse tarwe houdt de prijzen vooralsnog laag. Vorige week heeft de VS 189.900 ton granen geëxporteerd. Analisten gingen uit van 150.000 tot 400.000 ton. De zwakkere dollar heeft Amerikaanse grondstoffen aantrekkelijker gemaakt, maar de dollar is nog te sterk om kopers echt te overtuigen. Als het gaat om tarwe speelt de VS nu echt een bijrol zeggen analisten. Hoewel de dollar nu laag is, is deze munt bekeken over het afgelopen half jaar nog altijd duur. 

De vraag lijkt vooral te zijn hoe lang de Russische uitvoer op de huidige schaal doorgaat. De winter komt er namelijk aan en vorst op de Russische rivieren kan de transporten vertragen. Onderzoeksinstituut Sovecon voorspelt dat het tempo van de graantransporten tegen het einde van de maand zal teruglopen. Hierdoor zullen de prijzen weer gaan stijgen. 

Australië
Australië hoopt in het eerste halfjaar van 2023 een vrijhandelsakkoord te bereiken met de Europese Unie. De landen zijn al sinds 2018 met elkaar in gesprek, maar de deal liep vertraging op na Europese zorgen over de toewijding van het land aan de strijd tegen klimaatverandering. Ook de annulering van een onderzeecontract met de Fransen door Australië speelde een rol.  

De Australische minister Don Farrell zegt dat zijn land heeft geleden onder de handelsblokkade die China tegen zijn land heeft ingesteld. Europa heeft net als Australië te lang gerekend op een handelspartner, zo zegt hij. Het land wil graag landbouwproducten afzetten in Europa, maar dat heeft voor weerstand gezorgd in Ierland en Frankrijk. De EU op haar beurt wil namen van producten zoals feta en prosecco reserveren voor producten die gemaakt worden in Europa, maar Australië gaat hier niet in mee. Het land heeft dit jaar een recordoogst aan granen en zou die vermoedelijk graag in Europa afzetten. 

Koersen
De tarweprijs op de Matif staat momenteel 0,16% lager dan woensdag op €306,50 per ton. Op de CBOT staat het maartcontract tarwe 0,50% lager dan gisteren op $274,84 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden