Midary / Shutterstock.com

Analyse Eetbare oliën

Prijzen voor olijfolie blijven verder stijgen

5 December 2022 - Klaas van der Horst

De opmars naar boven van de olijfolieprijs is nog niet ten einde, al gaat de notering in Jaèn, de belangrijkste markt in Spanje, snel richting de €5,00 per liter. Oorzaak van de prijsstijging is de droogte dit jaar in het westelijke Middellandse Zeegebied.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten


In Spanje nemen de zorgen over de toekomst van de teelt toe omdat de oogst in 2022 zeer sterk is geslonken door de aanhoudende droogte. Als de zomers in de komende jaren steeds droger en heter worden, gaan die weersomstandigheden veel olijfboeren de kop kosten. De veel kleinere oogst dit jaar wordt ondertussen wel voor een belangrijk deel goedgemaakt door de hogere verkoopprijzen van de olijven en de olie.

Aan de overkant van de Middellandse Zee, in Marokko, leidt de sterk gedaalde olijfolie-oogst tot prijzen van omgerekend tussen de €7,30 en €8,00, waarmee het product voor veel gewone consumenten onbetaalbaar duur wordt. Dit voedt volgens lokale media de angst voor fraude, ofwel vermenging van olijfolie met andere stoffen.
 

In het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied is de olijfoogst dit jaar daarentegen overvloedig geweest, met een recordproductie in Turkije. De olijfolie-oogst is dit jaar volgens de berichten boven de 400.000 ton uitgekomen. Daarbij zijn de verkoopprijzen met omgerekend €3 tot €3,50 per liter relatief bescheiden. Turkije verwacht dit jaar een kleine 60.000 ton olijfolie te exporteren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden