Shutterstock

Analyse Eieren

Eierprijs heeft nog steeds geen last van hoogtevrees

31 Oktober 2022 - Wouter Baan

Mogelijke zorgen over vraaguitval door de hoge inflatie laten de eierprijzen koud, in tegenstelling andere dierlijke eiwitbronnen als zuivel en vlees. Sterker nog, de eierprijzen gaan deze herfst razendsnel omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al tien weken achtereenvolgend stijgen de eierprijzen in ons land. De markt trekt hard aan. De Amsterdamse Index (scharrel bruin, categorie m) pluste sinds begin september 15% tot €11,75 per honderd eieren. Sinds de stabiele zomerperiode zijn de prijzen al met een slordige 30% gestegen. De records die dateerden uit de fipronilcrisis in 2018 zijn intussen lang en breed gesneuveld.

Krapte door vogelgriep en oorlog
De markt wordt gedreven door een aanhoudende krapte en een goede vraag. De krapte is ingegeven door de vele vogelgriepuitbraken die de productie inperken en de handel beperken. Daarbij komt er fors minder aanbod uit Oekraïne. Door de oorlog is naar verluidt 20% van de eierproductie verloren gegaan. Dit komt mede door de storingen op het stroomnet, waardoor bedrijven soms geen kunstlicht hebben in de stallen. Zeker nu de dagen ook daar korten, heeft dat grote gevolgen voor de eierproductie.

Aan de vraagzijde van de markt staan ook alle seinen op groen voor hogere prijzen. Hoewel de prijzen voor consumenten ook flink zijn opgelopen, blijven eieren een relatief goedkope eiwitbron. Daarmee zijn eieren minder gevoelig voor eventuele vraaguitval door de hoge inflatie. Iets waar andere eiwitbronnen, zoals rundvlees, wel last van hebben. Ook de vraag uit de industrie wordt door marktinsiders als krachtig omschreven.

Opleving tot de jaarwisseling?
Door de enorme opleving heeft de markt geen houvast meer aan historische prijskaders. Daarom is het lastig in te schatten waar de top ligt. Doorgaans zet de prijsstijging door tot de jaarwisseling en daar gaan marktinsiders nu ook maar vanuit. Dit zou betekenen dat de eierprijzen voorlopig nog aantrekken. De prijsopleving beperkt zich niet tot Nederland, of Europa. Ook in de Verenigde Staten en Brazilië zijn de eierprijzen hoog opgelopen. Met name in de VS.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden