Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kopzorgen om rijstproductie van India

8 Augustus 2022 - Jesse Torringa

In navolging van de andere granen kan rijst nog wel eens de volgende grote uitdaging worden wat betreft voedselvoorziening. De aankomende rijstproductie in India staat namelijk zwaar onder druk door neerslagtekort. De binnenlandse prijzen zijn er al door gestegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het neerslagtekort dreigt India het kleinste rijstareaal in drie jaar te hebben, zo meldt het financiële persbureau Bloomberg. Het totale rijstareaal is dit seizoen tot dusver met 13% gedaald. Rijsthandelaren vrezen dat een forse daling van de rijstproductie, in de nog altijd verhitte granenmarkt, de rijstexport in India beperkt. Het land was afgelopen jaar met 22 miljoen ton zelfs goed voor maar liefst 40% van de wereldwijde rijstproductie.

Exportverbod op de loer
Om de binnenlandse markten te beschermen bij een lagere rijstproductie kan India - net zoals het land dit seizoen ook deed met suiker en tarwe – een exportlimiet of exportverbod instellen op rijst. De huidige rijstprijzen van bepaalde rassen zijn al omhoog gegaan door de lagere oogstverwachting.

Gezien het nog vroeg in het seizoen is, gaat veel afhangen van het vervolg van de moesson en het effect dat het regenseizoen heeft op de teelt van rijst. De meningen over hoe de rijst zich de rest van het seizoen zal ontwikkelen zijn verschillend. Zo verwacht het Indiase ministerie van Landbouw  dat door late zaai een gedeelte van de lagere rijstoogst nog gecompenseerd kan worden. Rijsthandelaren en boeren zien het minder positief in, aldus Bloomberg in een speciale editie over de rijstproductie in India. Er wordt namelijk maar zelden gezaaid na half juli, later zaaien kan niet uit wat betreft de kosten.

Rijstnotering
De rijstnotering van het CME bevindt zich op een van de hoogste punten in ongeveer 7 weken. Afgelopen vrijdag lag de notering op $17,3 cents per cwt. Met de negatieve verwachtingen over de rijstproductie in India lijkt een lagere notering momenteel niet aan de orde. Een sterke stijging is ook zeker niet de verwachting gezien de huidige voorraad. Ook moet nog maar blijken wat de oogst van aankomend seizoen zal laten zien. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden